En man och en kvinna med pixlade ansikten.
Foto: TT Montage: Sveriges radio.

Livstids fängelse för sommarstugemordet – ska överklagas

Kvinnans advokat: Hon anser att hon är oskyldig
2:32 min

Den 42-åriga så kallade "Arbogakvinnan" döms till livstids fängelse efter de uppmärksammade "sommarstugemorden". Hennes 21-årige före detta pojkvän döms till 14 års fängelse och utvisning. 42-åringens advokat meddelar att de ska överklaga domen.

42-åringen döms på samtliga åtalspunkter: mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan av mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Dessutom stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

– Min klient anser att det är helt felaktigt. Hon anser att hon är oskyldig, och vi kommer att överklaga domen, säger 42-åringens försvarsadvokat Amanda Hikes till Ekot.

21-åringen har erkänt mord och mordförsök på 42-åringens föräldrar.
Han döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. Han utvisas dessutom och förbjuds att återvända till Sverige.

– Detta var väntat, säger 21-åringens advokat Lars Järesten till Ekot. Lars Järesten påpekar att hans klient har befunnit sig "i väldigt stark beroendeställning" till 42-åringen.

42-åringen och 21-åringen ska förbli i häkte och åklagaren har även i fortsättningen rätt att besluta om restriktioner.

Utöver fängelsedomarna ska såväl kvinnan som mannen betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Det handlar om kvinnans makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

21-åringen har alltså erkänt mord och mordförsök på 42-åringens föräldrar. Men vad gäller mordet på maken finns inget erkännande och rätten har inte kunnat fastslå exakt hur, eller ens var, det ska ha skett.

Att 42-åringen får lagens strängaste straff motiverar Hans-Åke Nygren, rådman i Västmanlands tingsrätt så här: 

– Vi tycker att det hon begått är så allvarligt att det motiverar livstidsstraff.

Hur har bevisningen sett ut?

– När det gäller föräldrarna har vi gått på mannens berättelse som vinner stöd i så mycket att den kan godtas, säger Hans-Åke Nygren till Ekot.

Även den nu dömde mannens straff är det högsta man kan döma ut med tanke på den ålder han hade vid dådet, påpekar rådman Hans-Åke Nygren. Rätten utgår från att mannen var 20 år gammal vid tidpunkten för dådet.

När det gäller mordet på 42-åringens tidigare make har ni kommit fram till "anstiftan till mord" för 42-åringen. Hur gick det till?

– Det går inte att slå fast att kvinnan varit så pass aktiv att hon kan dömas för mord eller medhjälp och då återstår anstiftan, säger rådman äger Hans-Åke Nygren.

Kenneth Ågren, spaningsledare hos polisen, jobbar vidare med mordet på 42-åringens make.

– Där finns fler misstänkta i det fallet, vi väntar även svar från utlandet, säger han till Ekot.

– Vi har fler trådar att dra i, säger Kenneth Ågren. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".