Solbrist kan orsaka höftskada

Brist på solsken, och därmed vitamin D, kan vara en orsak till höftfrakturer. Det visar en studie som gjorts av två svenska forskare.
Forskarna har gått igenom alla höftfrakturer i Sverige under tio år, och funnit att risken ökar ju längre norrut man bor. Särskilt tydligt är det för män. Solens UVB-strålning bidrar till att D-vitamin bildas i kroppen vilket är nödvändigt när kroppen tar upp kalcium från maten och bygger skelettet. En av forskarna, Olof Johnell vid universitetssjukhuset i Malmö, säger till Ekot att man under vintern i norra Sverige inte får någon D-vitamin från solljuset. Samtidigt är höftfrakturerna fler på vintern. Olof Johnell säger också att andra faktorer också spelar in, som halka och kallare väder, vilket gör musklerna stelare. I dagarna presenterar forskarna sitt resultat vid en stor medicinsk konferens i Lissabon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".