Person med bruten arm.
1 av 3
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Författaren Tove Alsterdal.
2 av 3
Tove Alsterdal halkade och bröt handleden tidigt i våras. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Cecilia Mellstrand Navarro, ortopedspecialist
3 av 3
Cecilia Mellstrand Navarro, ortopedspecialist vid Södersjukhuset, har granskat vad forskningen säger om behandling av handledsfrakturer. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Många onödiga operationer av handledsbrott

Främst kvinnor som råkar ut för bruten handled
2:18 min

Trots att armfrakturer kan läka lika bra med enbart gipsning, opereras allt fler patienter. Det konstaterar Statens Beredning för medicinsk utvärdering.

Äldre människor som brutit handleden eller axeln, opereras allt oftare, trots att de flesta enklare frakturer läker lika bra med bara gipsning och stödbandage. Enligt Statens Beredning för medicinsk utvärdering blir det dyrare för vården och kan leda till risker för patienterna.

– Jag tror att vi opererar för många patienter. Den forskning som finns på det här området kan inte visa några fördelar med operation på ett års sikt, säger ortopedspecialisten Cecilia Mellstrand Navarro vid Södersjukhuset.

Av alla som är 50 år eller äldre är det varje år 15 000 personer, som råkar ut för en bruten handled. Det är flest kvinnor, och allt fler hamnar på operationsbordet.

Men enklare brott på handled eller axel läker lika bra utan att kirurgen opererar in metallplattor eller stift som ska fixera brottet. Patienterna får samma funktion, handstyrka och livskvalitet som efter en operation, konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, som har bedömt tillgänglig forskning på området.

Det här är skador som blir allt vanligare, också hos människor som fortfarande är i yrkeslivet. Och det kan ta lång tid att få tillbaka arbetsförmågan. Författaren Tove Alsterdal halkade på en isfläck och bröt handleden tidigt i våras, men är fortfarande sjukskriven på halvtid.

– Problemet är att det tar så ofantligt lång tid. Man förstår ju att det är komplicerat att ha armen i gips, att man inte kan knyta skorna och så.

– Men när man tar av gipset - det är då det börjar. Det är fem månader sedan jag bröt handen och jag kan fortfarande inte vrida armen runt. Jag har inte så mycket styrka. Musklerna försvinner ju när man går med gips i åtta veckor, som jag gjorde, berättar Tove Alsterdal.

Att allt fler äldre patienter opereras istället för att bara gipsas betyder också att vårdkostnaderna ökar i samhället och att annan vård trängs undan, säger överläkare Per-Olof Josefsson vid Skånes universitetssjukhus.

– Att göra operationer som inte ger bättre funktion och livskvalitet för patienten är inte bra för patienten och inte bra för sjukvården eller samhället för det stjäl resurser från övrig verksamhet, framhåller han.

Fem månader efter olyckan går Tove Alsterdal fortfarande på handledsträning tre gånger i veckan.

– Det som slog mig när jag kom till träningsgruppen var att det var så många kvinnor. Jag hade ingen aning om att kvinnor löper mycket högre risk att bli bensköra när man blir äldre, och att det skulle vara så lätt att förebygga. Jag förstår inte att samhället inte gör det, avslutar Tove Alsterdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".