Man med rosor i handen.
1 av 2
Hasan Alazawii skadades när han jagade gärningsmannen. Foto: Liselott Lindström/Sveriges Radio.
Blommor på marken och skylt av kartong.
2 av 2
Foto: Vesa Moilanen/TT.

Hundratals samlades i Helsingfors efter knivattacken i Åbo

På tisdag hålls häktningsförhandlingarna
1:58 min

Samtidigt som det politiska efterspelet ångar på för fullt i Finland efter fredagens knivattack i Åbo så samlades ett par hundra människor i huvudstaden Helsingfors i dag till en solidaritetsyttring.

Hasan Alazawii hoppade ur sin bil och började jaga gärningsmannen i Åbo. Han blev huggen alldeles vid roten till halsen. Ett hugg på 12 cm. Några millimeter åt sidan och det hade kunnat gå riktigt illa.

Diskussionen om en uppdaterad underrättelselag i Finland har blossat upp efter attacken. Polisen hade fått ett tips om att den misstänkte mannen hade radikaliserats. Kunde man ha stoppat mannen om myndigheterna hade haft större befogenheter är frågan många ställer.

En ändring i grundlagen som skulle ge skyddspolisen och försvarsmakten större befogenheter har varit planerad länge, och nu kräver statsminister Juha Sipilä att den försnabbas. Han säger att rätten till liv är starkare än rätten till integritet.

På tisdag kommer häktningsförhandlingarna att hållas i Åbo. Polisen begär förutom den huvudmisstänkte också fyra andra män häktade för knivattacken, som utreds som mord och mordförsök begått i terroristiskt syfte.

Samtliga kommer från Marocko, och en av de gripna har en dom för tvingande till sexuell handling från förra sommaren.

Mannen som utförde knivattacken kommer att finnas med per videolänk, eftersom han fortfarande ligger på sjukhus. Polisen sköt honom i benet på fredagen för att oskadliggöra honom.

Enligt uppgifter till Yle hade han fått ett negativt asylbeslut, som han har överklagat.

På torget i Helsingfors är stämningen bland de kring 200 på plats dämpad. Det kunde lika väl ha hänt här. Hasan Alazawii står med en ros i handen.

– Jag har ännu ont, men jag låter det inte påverka. Jag måste stå med det finska folket. Vi har visat att vi är ett starkt folk, vi kan inte rubbas sådär bara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".