Jorskalv i Italien
Människor flyttar på bråte efter jordskalvet på ön Ischia i Italien. Foto: Vigili del Fuoco, TT, Serenella Mattera/TT

Minst två döda efter skalv på italiensk turistö

Minst två personer har omkommit och flera saknas efter ett jordskalv på den italienska ön Ischia utanför Neapel.

Ett stort räddningspådrag fanns redan på ön på grund av pågående skogsbränder och mer personal har skickats dit från fastlandet med helikoptrar och en färja. Några personer har under natten räddats levande ur bråten och arbetet fortsätter.

Enligt polisen har alla utom en person som man vet har fastnat under rasmassor svarat när räddningsarbetare sökt kontakt. Tre av dem är barn.

Boende och turister sprang ut på gatorna när skalvet inträffade mitt under turistsäsongen. Restauranger var fullsatta och många butiker var fortfarande öppna vid det inträffade strax före klockan 21 på måndagskvällen.

"En fruktansvärd upplevelse, allt skakade, och vi kastades in i mörkret, hus kollapsade ... en mardröm", skriver ett vittne på Twitter.

I badorten Casamicciola på den norra delen av ön har runt sex byggnader, bland annat en kyrka, rasat. Den kvinna som omkom uppges ha träffats av fallande bråte från kyrkan.

Italienska Nationella institutet för geofysik och vulkanologi (INGV) bedömer magnituden till 4,0, men både USA:s geologiska myndighet USGS och europeiska EMSC uppskattar den till 4,3.

Läkaren Roberto Allocca, som arbetar vid det lokala sjukhuset, säger till tv-kanalen Sky TG24 att 26 personer har behandlats för lindriga skador. Stora delar av sjukhuset har skadats och evakuerats. De skadade behandlas utanför sjukhuset i en provisorisk akutmottagning.

Allocca beskriver situationen som lugn och under kontroll.

Ischia har flera gånger drabbats av jordbävningar. Den värsta inträffade 1883, då mer än 2 000 människor omkom.

Italien och vattnen omkring sträcker sig över de eurasiska och afrikanska tektoniska plattorna. Landet drabbas därför ofta av seismisk aktivitet, med störst risk i de centrala bergiga områdena.

Inga svenskar har drabbats i skalvet, enligt svenska utrikesdepartementet.

– Vi har ingen kännedom om någon skadad eller avliden svensk, säger Jacob Bolin på UD:s presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".