Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga detaljer i ny amerikansk strategi för Afghanistan

Uppdaterat tisdag 22 augusti 2017 kl 05.16
Publicerat tisdag 22 augusti 2017 kl 04.05
Kriget i Afghanistan har pågått i 16 år
(2:30 min)
USA:s Donald Trump.
USA:s president Donald Trump, Foto: Carolyn Kaster/TT

USA:s president Donald Trump har presenterat sin strategi för kriget i Afghanistan. Trump sa att USA ska fortsätta stötta den afghanska regeringen men inte hur länge som helst. Han ville heller inte säga om USA nu ska skicka fler soldater.

– Amerikas fiender ska aldrig veta våra planer. De ska aldrig kunna vänta ut oss. Jag kommer inte berätta när vi ska anfalla. Men vi kommer anfalla, sa Donlad Trump.

Han höll sitt tal om den nya strategin inför församlade soldater på en militärbas. Men han ville inte berätta i detalj om vad den nya strategin innebar. Han sa exempelvis inget om nya soldater till Afghanistan där USA just nu har drygt 8 000 man.

Det kommer dock uppgifter från Vita Huset om att han godkänt att upp till 3 900 fler soldater ska ansluta styrkan på 8 400, det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tidigare har den nuvarande amerikanske befälhavaren i Afghanistan begärt förstärkning med cirka 4 000 nya soldater. 

Trump sa att hans instinkt när han tillträdde som president varit att omedelbart lämna Afghanistan. Det var ett slöseri med pengar och med liv. Men att hans slutsats nu var att konsekvenserna skulle bli allt för allvarliga. Det var i Afghanistan som attackerna mot USA den 11:e september organiserades. Det får inte upprepas.

– Ett snabbt tillbakadragande skulle skapa ett vakum som omedelbart skulle fyllas av terrorister som IS eller al-Qaida. Precis som hände innan 11:e september.

Trump sa också i talet att Pakistan ska pressas hårdare för att bekämpa de terrorgrupper som man nu tillåter inom sina gränser. Trump sa också att Indien bättre måste stötta kampen mot terroristerna i regionen men han gav inga detaljer om hur.

Trump satte inte heller upp några tidsgränser.

– Vi har tålamod, men inte oändligt. Det är förhållandena på marken som avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan, sa Trump.

Han sa också att den amerikanska militären ska få större frihet och inte detaljstyras från Washington. Kriget ska vinnas.

– Våra trupper kommer strida för att vinna. För att vinna, sa Trump.

Afghanistankriget är USA:s längsta. Det har pågått i 16 år. Och kommer nu fortsätta. Tre presidenter har skickat soldater dit.

Bush inledde kriget 2001. Obama lovade avsluta, men lyckades inte. Donald Trump fortsätter nu kriget och lovar att det ska vinnas.

Omkring 2 500 amerikanska soldater har dött. Drygt 20 000 skadats.

Bara i år fram till maj hade runt 2 500 afghanska soldater och poliser dödats.

Antalet civila döda varierar från 30 000 till 170 000 sedan kriget började.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".