Åbo. Robert Seger/TT.
Sorg i Åbo efter attacken. Foto: Robert Seger/TT.

Kan man förhindra radikalisering?

Hade dådet kunnat stoppas?
1:52 min

Många frågar sig nu om dådet i Åbo hade kunnat stoppas. I Finland finns mycket kunnande när det gäller arbete mot radikalisering, men den här typen av våldsbrott har länge känts som ett främmande fenomen.

– Det som hände i Åbo när människor gick i vägen och gjorde vad just de kunde, och på så sätt stoppade gärningsmannen är på sätt och vis anti-radikaliseringsarbete så som det borde se ut.

Det säger Milla Perukangas, hon jobbar för den humanitära organisationen Kyrkans utlandshjälp i Finland, som i många år har arbetat mot radikalisering i sitt projekt Reach out.

För ett lyckat anti-radikaliseringsarbete krävs att hela samhället är med och arbetar med den kunskap de har.

I många år har myndigheter samarbetat med organisationer för att motarbeta radikalisering i Finland, men sedan tre år tillbaka jobbar Kyrkans utlandshjälp för att involvera alla lager i samhället i det förebyggande arbetet.

Efter modell från länder där radikal islamism är ett större problem kommer nu städer, socialarbetare och religiösa samfund i Finland samman för att försöka förhindra att ungdomar radikaliseras.

Främst har det handlat om att hjälpa och stöda familjer till ungdomar som åkt för att strida i Syrien och Irak – eller som har återvänt därifrån. Men det handlar inte bara om dem.

Det viktigaste i det förebyggande arbetet är att komma åt bristen på framtidsutsikt och känslan av utanförskap hos ungdomar – samhällsproblem som också har drivit finländare till vansinnesdåd. Att stoppa enskilda personer som bestämmer sig för att begå brott är nästan omöjligt.

– Men när vi talar om terrorism måste vi också tala om våldsam extremism, säger Milla Perukangas.

– Det är brott som vem som helst kan begå med vilken ideologi som helst. Efter ett dåd som det i Åbo, som kan vara utfört av en enskild person så begås som svar hatbrott och våldsam extremism mot minoriteter – alla minoriteter, inte bara den som pekas ut som skyldig. Det verkar vara en universell trend.

I Åbo har restauranger som drivs av invandrare attackerats. Här efterlyser Milla Perukangas hela befolkningens ansvar. I Åbo så lyckades människor genom att agera enligt bästa förmåga stoppa gärningsmannen. Nu är det allas ansvar att se till att det inte uppstår ett samhällsklimat som tyst godkänner den här typen av våldsam extremism.

– Om vi ska kunna tala trovärdigt om att förebygga extremism och radikalisering så måste vi tala om alla typer av våldsam extremism, säger Milla Perukangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".