Kvinna bakom polis och fordon på gata.
1 av 2
Foto: TT
Bombgrupp vid skåpbil.
2 av 2
Bombgrupp i samband med när den misstänkta skåpbilsföraren sköts. Foto: LLUIS GENE/TT.

Häktningsförhandlingar efter terrorattackerna i Barcelona

Ekots utsände: En av de fyra är särskilt viktig för utredningen
1:36 min

Fyra misstänkta terrorister från attentaten i Barcelona fördes igår kväll till Madrid, där häktningsförhandlingen startar i dag.

Den förste som ska höras och delges misstanke är en 21-åring född i Melilla, som är en spansk enklav på den nordafrikanska Medelhavskusten, som Marocko gör anspråk på.

21-åringen är huvudperson bland de gripna för terrorattackerna, eftersom han är den ende av de fyra som har direkt koppling till det som misstänks vara förberedelserna för dåden. Han är den ende överlevande från den explosion i ett hus i staden Alcanar, som tros ha orsakats av att han och två andra höll på att tillverka gasbomber.

En av de två som dog i den explosionen var den imam som enligt polisen var ledaren för terrorgruppen.

Myndigheterna arbetar efter teorin att gruppen förberedde en mycket större attack, men den oväntade explosionen fick de andra nio i gruppen att ändra och påskynda planerna. Då bestämde de sig för att köra in med en bil i La Rambla på torsdagseftermiddagen och senare hugga ihjäl turister och andra på strandpromenaden i Cambril, några mil från Barcelona.

Terrorcellen som begick attentaten i Barcelona i förra veckan är helt krossad, sedan en 22-åring som misstänks ha kört skåpbilen som körde in på La Rambla och dödade 13, sköts ihjäl av katalanska polisen igår.
Åtta misstänkta terrorister är därmed döda och de fyra gripna befinner sig just nu i domstolen i Madrid i väntan på häktningsbeslutet.

De är från staden Ripoll, 100 km norr om Barcelona, där de under ledning av en imam ska ha förberett attentaten i minst ett halvår, enligt polisutredningen.

Även om cellen nu är sprängd så fortsätter polisarbetet med full kraft, polisen vill framför allt utreda eventuella internationella kopplingar. Det är klarlagt att flera av de misstänkta var i Zurich och Bryssel i olika omgångar förra året.

Enligt franska myndigheter verkar de fyra ha kört igenom Frankrike och övernattat bara en natt där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".