Kim Wall: Detta har hänt

Den svenske journalisten Kim Wall blev 30 år. Hon hittades död utanför Danmarks kust efter att ha försvunnit på ett uppdrag i jobbet.

Torsdag 10 augusti

1

En 30-årig svensk journalist och en dansk ubåtsägare lämnar Köpenhamns hamn vid 19-tiden i en ubåt. Journalisten är bosatt  Danmark och skulle göra ett reportage om den danske ubåtsägaren ombord på hans farkost. 

Fredag 11 augusti

02.30 Journalistens partner slår larm om att ubåten inte återvänt till sin kajplats. Ett stort sökpådrag efter ubåten, där både svenska och danska försvaret deltar, inleds under natten.

2

10.14 Ubåten siktas vid Drogdens fyr, söder om Köpenhamn. Ubåtsägaren meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och alla ombord uppges må bra.

11.00 Ubåten sjunker. Dansken räddas av en privatbåt men den svenska journalisten återfinns inte.

3

11.36 Ubåtsägaren anhålls av polis i Dragrörs hamn. Under fredagskvällen meddelar Köpenhamnspolisen att han är misstänkt för mord alternativt dråp.

Lördag 12 augusti

Dansken häktas i 24 dagar och brottsrubriceringen är vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Ubåten bärgas och genomsöks av polisens tekniker.

Söndag 13 augusti

På en presskonferens säger polisen att journalisten inte fanns i ubåten, men att den fortfarande är att betrakta som en brottsplats. Polisen misstänker att uppfinnaren sänkt ubåten medvetet. Sökandet efter den svenska journalisten fortsätter.

Måndag 21 augusti

Polisen avslöjar att ubåtsägaren redan i rätten berättat att journalisten dog i en olycka på ubåten och att han senare begravde henne till havs. Den tekniska undersökningen visar att dansken sänkt ubåten med flit.

4

En kvinnokropp hittas i vattnet utanför ön Amager i Öresund under måndagseftermiddagen. Danska polisen meddelar att det kommer nya dna-besked om fallet kring den försvunna svenskan på onsdagen.

Onsdag 23 augusti

Den kvinnokropp som påträffats i vattnet är den svenska journalisten Kim Wall, det bekräftar polisen. Familjen uttalar sig om Kim Walls död: ”Gränslös sorg”

Onsdag 5 september

Ubåtsägaren Peter Madsen omhäktas. Åklagare Jakob Buch-Jepsen berättar om en beslagtagen hårddisk från Madsens kontor med filmer som visar mord och tortyr på kvinnor.

Madsen hävdar att Kim Wall dog då en 70 kilo tung lucka träffade henne i huvudet.

Fredag 6 oktober

Dansk polis gör nya fynd i Kögebukten utanför Danmarks kust. Svenska likhundar används i sökande efter Kim Walls kvarlevor.

Familjen meddelar att en fond till minne av Kim Wall har samlat in över 80 000 dollar.  En minnesfilm finns på Facebook.  

Lördag 7 oktober

Dansk polis bekräftar att ytterligare kroppsdelar som hittas är delar av Kim Walls kvarlevor. Det finns inga skador på huvudet, vilket innebär att misstankarna mot ubåtsägaren ytterligare stärks. 

Källor: TT, Tv2.dk, Svt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".