En fästing sitter på ett mänskligt finger.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Rekordmånga TBE-fall hittills i år

"Märkligt att både antalet fall och antalet vaccinerade stiger"
1:32 min

Efter några års minskning är antalet fall av TBE hittills i år på rekordnivåer. Det bästa skyddet är att vaccinera sig, men trots att försäljningen av vaccin har ökat så är den långsiktiga trenden fortfarande att fler drabbas av sjukdomen.

– Det säljs egentligen mer och mer vaccin för varje år i Sverige. Det är en märklig kombination att både antalet fall och antalet vaccinerade stiger, säger Folkhälsomyndighetens expert Marika Hjertqvist.

Att allt fler drabbas av den fästingburna och i värsta fall dödliga sjukdomen TBE har flera förklaringar. Bland annat gör ett varmare klimat att fästingsäsongen blir längre. Samtidigt spelar antalet däggdjur in. Fler sorkar, möss och rådjur ger fler fästingar, som då också sprider sig till nya platser.

I år har till exempel Västra Götaland mer än dubbelt så många fall som förra året.

Totalt handlar det om 161 fall hittills i år i Sverige, vilket är i nivå med rekordåret 2012. Däremellan har antalet drabbade varit nere på som lägst 101 fall.

– Det ökar inte varje år egentligen utan det går upp och ner. Det är genom en långsiktig trend som man ser att det ökar.

Att antalet fall just i år har varit rekordmånga hittills har sannolikt även med vädret att göra.

– Det har varit ganska perfekt för fästingarna med regn då och då och samtidigt en del sol så att människor är ute i naturen och kan träffa på fästingarna, säger Marika Hjertqvist.

Det återstår fyra månader och nio dagar att se om det blir ett nytt rekordår 2017.

Antal TBE-fall

Antalet fall av TBE som har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten 1 januari till 31 augusti:

2017: 161 (tom 22 aug)

2016: 146

2015: 141

2014: 101

2013: 104

2012: 167

2011: 155

Källa: TT/Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".