Fortsatt brist på studentbostäder

1:54 min

Enligt en ny undersökning kan studenter i 13 städer inte räkna med att få tag på en bostad under höstterminen.

En av många studenter som letar boende just nu är Andreas Hellman som just påbörjat sina tandläkarstudier vid Göteborgs universitet.

Eftersom bostadsköerna är långa måste han leta aktivt själv.  

– Man får leta dels på Blocket efter någon som hyr ut rum. Om man har tur kan man hitta någon som hyr ut en lägenhet. Men man måste vara snabb, de går åt på nolltid, berättar han. 

På det stora hela ser bostadssituationen ungefär likadan ut som för ett år sedan, enligt undersökningen från SFS.

I år är 13 städer rödlistade, vilket innebär att studenter där inte kan räkna med att få tag på en lägenhet under höstterminen. Det gäller förutom de största lärosätena även orter som Falun, Halmstad och Karlskrona.

– Vår förhoppning är att det här skickar signaler till politikerna att man måste gör något åt det här, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer. 

Men det är stora skillnader i landet. Nio orter får grön markering, vilket innebär att studenter där erbjuds ett tryggt boende inom en månad. Nya bland de grönmarkerade städerna är i år Gävle, Västerås och Östersund.

En ljuspunkt är att bostadsbyggandet nu har tagit fart. Enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät, så kommer i år nybyggnation av drygt 6 000 studentbostäder ha påbörjats, vilket nästan är en fördubbling mot förra året.

Men enligt Jacob Adamowicz på SFS så är det för tidigt att säga att den ökade nybyggnationen kommer att lösa situationen.

– För att byggandet ska komma ifatt så måste den här byggtakten hålla igång många år framöver. Dessutom finns en tendens att nybyggnation är väldigt dyr, vilket inte är anpassat till studenters ekonomiska situation.