Hamza Yalcin och utrikesminister Margot Wallström (S).
Hamza Yalcin och utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: PRivat och Jens Möller/Sveriges Radio.

UD om Hamza Yalcin: Utrikesministern har pratat med sin spanske kollega

Sverige kritiseras för att inte ha agerat kraftfullt nog
1:53 min

I Spanien fortsätter den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin att vara frihetsberövad. Han greps i Barcelona i början av augusti på begäran av Turkiet. Enligt flera stora spanska medier har inte svenska regeringen agerat på samma sätt som Tyskland som fick en gripen författare i Spanien fri.

Journalisten Hamza Yalcin, med både svenskt och turkiskt medborgarskap, har nu suttit frihetsberövad i snart 20 dagar efter att han greps på flygplatsen i Barcelona.

Turkiet använde sig av Interpol för att komma åt honom och gripandet har väckt internationella reaktioner. Oron finns för att det här är ett nytt sätt att slå till mot oppositionella utanför Turkiet, att det europeiska rättssystemet utnyttjas och att fler länder kan följa efter.

När en tysk författare Dogan Akhanli, också född i Turkiet, greps på samma sätt i helgen blev han däremot släppt mycket snabbt. Medier i Spanien som El Mundo, El Peridico och flera andra rapporterar nu att den tyska regeringen agerade mer kraftfullt med starka protester och juridiska verktyg och att det är därför som den tyske medborgaren släppts men inte den svenske. Sverige har inte motsatt sig Turkiets begäran på samma sätt.

Författaren från Tyskland har beskrivit hur han upplevde det fruktansvärt att bli gripen på sitt hotellrum i Granada i Andalusien och att han trodde att han kunde känna sig trygg i Europa. Han är nu beordrad att stanna i Spanien under tiden som rättsprocessen pågår.

Så här kommenterar Patrik Nilsson, kansliråd på UD, ärendet:

– Vi vill träffa personen som det handlar om för att kunna ha en direktdialog och det har vi kunnat göra vid två tillfällen.

En sak som Hamza Yalcin har begärt är att utrikesminister Margot Wallström ringer till sin spanska kollega och förhindrar utlämningen till Turkiet. Har det gjorts?

– Jag kan säga att utrikesministern har pratat med sin spanska kollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".