Anna Kinberg Batra Pehr Granfalk
Foto: TT/Montage

Nytt avgångkrav mot Kinberg Batra

Pehr Granfalk (M): Hon har inte blivit tydligare
1:23 min

Nu tar den interna kritiken mot Anna Kinberg Batra ny fart. Under kvällen har det kommit fler rapporter om det växande motståndet mot Anna Kinberg Batras ledarskap inom Moderaterna.

Dagens Industri rapporterar att Pia Almström som är moderat ordförande i kommunstyrelsen i Kävlinge är en av dem som kräver Anna Kinberg Batras avgång. Enligt Expressen ställer sig det moderata ungdomsförbundet bakom avgångskravet.

Solnas kommunalråd Pehr Granfalk gick idag ut med att han vill att Moderaterledaren ska bytas ut.

- Jag tycker inte att hon har blivit tydligare, hon har inte lyckats föra ut partiets politik på ett bättre sätt och det speglas också i opinionssiffror, så hos mig är förtroendet förbrukat.

I slutet av maj kom det första öppna avgångkravet mot Anna Kinberg Batra från en ledande partiföreträdare, efter sjunkande väljarstöd och sviktande förtroendesiffror. Det var Christian Gustavsson, ordförande i Östergötlands länsförbund som sade att Moderatedaren borde lämna sin post.

Den interna kritiken ledde till att Anna Kinberg Batra petade Beatrice Ask som rättspolitisk talesperson och Tomas Tobé som partisekreterare. Anna Kinberg Batra var också självkritisk och lovade att bli tydligare.

Men enligt vad Ekot erfar finns det fortfarande ett missnöje med partiledaren, framför allt i de stora länsförbunden Stockholms län och Stockholms stad. Flera moderater som Ekot har varit i kontakt med i dag konstaterar att opinionen inte har lyft under sommaren - trots skandalen på Transportstyrelsen. Men frågan är känslig - och få vill prata öppet.

Solnas kommunalråd Pehr Granfalk är ett undantag. I våras var han en av dem som riktade kritik mot partiledningen, men efter ett möte mellan Anna Kinberg Batra och en grupp Stockholmsmoderater var han nöjd med den väg hon pekade ut framåt. Men nu har Pehr Granfalk kommit till slutsatsen att Anna Kinberg Batra ska bytas ut.

- Anna är egentligen en väldigt bra och duktig politiker, men kanske inte har de kvalifikationer som behövs för att lyfta partiet externt och kommunicera vad vi vill på ett sätt som går igenom och bygger förtroende. Antingen gör vi det här nu och räddar det som räddas kan, eller så går vi in med öppna ögon och ser att det här kommer att bli ett riktigt, riktigt uselt val för oss. Och då får vi samla ihop det som finns kvar då, säger Pehr Granfalk.

Ekot har inte lyckats få någon kommentar från Anna Kinberg Batra. Men enligt partisekreteraren Anders Edholm sitter moderatledaren säkert.

"Självklart finns det en oro när det inte går bra i opinionen, men det är uppenbart att Anna Kinberg Batra har växlat upp och att vi som parti arbetar för fullt för att vinna fler väljares förtroende. Anna Kinberg Batra kommer leda Moderaterna in i valet 2018 och tillsammans med moderater i hela landet jobba för att byta ut Stefan Löfven", skriver Edholm i ett skriftligt uttalande till Ekot.

Om avgångskravet från partikollegan skriver han så här: 

"Vi är ett stort parti, med olika åsikter och det är tråkigt att några kommunpolitiker fokuserar på avgångskrav när vi bör fokusera på att vinna förtroende", skriver han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".