Eurosedlar och tanklock Diesel.
Foto: TT.

Tyska tillväxtprognoser på väg att höjas

Strateg: Betydligt över 2 procent i tysk tillväxt
1:44 min

Dieselskandalen, ökad geopolitisk oro i världen och en starkare euro sänker stämningen bland tyska investerare. Men tysk ekonomi är i grunden stark och tillväxtprognoserna för i år och nästa år är på väg upp.

Tysklands ekonomi växer mer än väntat, både i år och nästa år, enligt Marius Daheim, seniorstrateg på storbanken SEB i Frankfurt.

Han är i dagarna i färd med att SEB:s tillväxtprognoser från dagens beräkningar på två procent i år och 1,9 procent nästa år. Det kan bli upp till 2,5 procent tillväxt i år, säger han till Ekot och tillägger att även den tyska centralbanken Bundesbank i dagarna har flaggat för högre tysk tillväxt framöver.

– Om du utgår från första halvårets tillväxt får du en nivå som ligger betydligt över två procent, säger Marius Daheim om årets tyska tillväxtutsikter.

Det tyska index över stämningsläget bland investerare från tankesmedjan ZEW, som föll för tredje månaden i rad i augusti, är inget som oroar Marius Daheim. Som många andra pekar han på att ZEW:s index trots den oväntat kraftiga nedgången i augusti fortfarande ligger över sitt historiska snitt. Och samtidigt är ett delindex, som mäter synen på ekonomin i just nu, snudd på rekordhög.

Man får gå tillbaka till 2011 för att hitta en högre indexnivå och till 2007 för att hitta rekordnivån, som bara är några få steg uppåt från dagens nivå.

Att det trots allt blir en oväntat stor nedgång för ZEW:s investerarindex förklaras med den ökade geopolitiska oron i världen sedan USA:s president Donald Trump skruvat upp tonläget gentemot Nordkorea och i veckan deklarerat att han är beredd att trappa upp insatserna i Afghanistan.

Stämningen dämpas även av att Donald Trump ser ut att få svårt att driva igenom utlovade ekonomisk-politiska satsningar i USA i den politiska turbulensen på hemmaplan.

En annan faktor som sprider oro bland investerare är att euron har stärkts mot andra världsvalutor under sommaren. Detta komplicerar ECB:s räntepolitik och slår på marginalen mot tysk exportindustri. En dyrare euro pressar upp priset på tyska varor och tjänster, vilket sänker konkurrenskraften på världsmarknaden.

Det finns också ett renodlat tyskt orosmoln. Bilindustrins nota från dieselskandalen antas bli rejält hög och det är fortfarande oklart hur den framtida fossifria strategin för Volkswagen och andra inblandade egentligen ser ut.

Men sammanfattning är läget väldigt gynnsamt för Tyskland. Och det har även tagit fart i andra euroländer. För att rucka på denna bild krävs stora externa chocker, enligt Marius Daheim.

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".