Häktningsförhandlingar i Madrid
Häktningsförhandlingar i Madrid Foto: TT/AFP/Gabriel Bouys

Spanien: En av de terrormisstänkta släpps

Enligt spanska medier har 21-åringen erkänt planering av större attack
0:52 min

I Spanien beslutade ikväll en domare att släppa en av dom fyra män som misstänkts för terrordåden i Barcelona i förra veckan. Två av männen häktades och den sista ska hållas kvar i polisförvar i tre dygn.

Flera personer har hörts eller gripits i Marocko och polisen där misstänker att åtminstone en av dem har haft nån typ av koppling till terrorgruppen i Barcelona.

Spanska medier uppger att en av de misstänkta sagt i polisförhör att de förberedde ett stort terrordåd mot en symbolisk byggnad i Barcelona, till exempel den stora kyrkan La Sagrada Familia.

21-åringen som verkar vara den mest samarbetsvillig är den som överlevde explosionen i Alcanar ett par dagar före attentatet. Han räddades av att han var ute på gården när en sprängladdning exploderade av misstag. I explosionen dog den man som 21-åringen också utpekar som ledaren för gruppen, en imam från Marocko.

Polisen har under dagen gjort nya husrannsakningar i Ripoll, där de flesta misstänkta terroristerna kommer ifrån. En insats har också gjorts i en stad mellan Barcelona och Subirats, som är platsen där 22-åringen som körde skåpbilen i La Rambla hittades och dödades av polisen igår.

Polisen vill veta var 22-åringen höll sig gömd i fyra dygn och om det är någon som hjälpte honom.

Samtidigt har minst en person gripits i Marocko, misstänkt för att ha haft samröre med terrorgruppen i Barcelona. Enligt spanska medier kan det handla om länken mellan gruppen och IS, organisationen som har tagit på sig dåden i förra veckan.

Fortfarande vårdas 46 offer för terrorattackerna på sjukhus, sju av dem med livshotande skador.

Mer om Skåpbilsattacken på Las Ramblas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".