Kuratorn Catarina Nylund sitter framför datorn med ett headset.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Fler barn ringer Bris – tror inte föräldrarna har tid

"Barn uppfattar en stor press från vuxenvärlden"
1:36 min

Samtalen till Bris under sommarloven fortsätter att öka. Allra vanligast är det att barnen vill prata om psykisk ohälsa.

– Ganska många av de barn vi pratar med under sommaren berättar om oro av olika slag. Det är ganska blandat faktiskt, men det vanligaste är att barn ringer om psykisk ohälsa. Det kan vara allt från stress eller ångest till tankar om att inte vilja leva, säger kuratorn Catarina Nylund som är en av de som svarar i Bris telefon.

Det är inte bara fler som ringer Catarina Nylund och hennes kollegor på sommarlovet, det är fler som mår dåligt, säger hon. Då lutar hon sig bland annat på statistik som visar att självmorden bland barn och unga har ökat sedan millennieskiftet, samtidigt som självmorden totalt sett har minskat.

Hon säger att unga som mår dåligt ringer dem på Bris eftersom unga ofta tror att deras föräldrar inte har tid att prata.

– Många av de jag pratar med vittnar om att det är svårt att prata med sina föräldrar. De tror inte att deras föräldrar har tid, vilket kanske inte alls stämmer. Men det är uppfattningen bland de barn som jag pratar med, säger Catarina Nylund.

Antalet samtal har ökat sju, nio och sex procent respektive år de senaste tre sommarloven.

Bris har inte undersökt exakt varför barn mår allt sämre, men många som ringer känner sig pressade i skolan. En annan faktor som Catarina Nylund tar upp är att barn kan uppleva press från vuxna, även om den inte finns.

– Det är svårt att svara på vad vårt vuxensamhälle förväntar sig av barn, men jag tror att många barn uppfattar en stor press från vuxenvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".