Delad bild: KI:s logotyp, finansminister Magdalena Andersson.
I morgon,torsdag, möts regeringen på Harpsund och Magdalena Andersson ska redovisa förutsättningarna för nästa års budget. Foto: Tomas Oneborg/TT, Henrik Montgomery/TT

KI: Håll hårdare i pengarna

KI ser risk för att regeringen för av med för mycket pengar nästa år
1:50 min

När regeringen träffas på Harpsund väntas finansminister Magdalena Andersson presentera en ny prognos över landets ekonomi - en prognos som är viktig inför den stundande höstbudgeten.

Men frågan är hur starkt Sverige går och hur mycket pengar det finns för reformer? Statliga konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl ser en risk att regeringen gör av med för mycket pengar nästa år - som ju är valår.

– Regeringen kommer anse att de har mera pengar att spendera. Det har en mer positiv syn på den ekonomiska utvecklingen. Men vi tycker att det kommer att kosta i form av mer skattepengar framöver.

Fotoblixtar och sommarklädda ministrar - så börjar det på Harpsund - innan det är dags för krassa siffror då finansminister Magdalena Andersson ger sin syn på det ekonomiska läget och förutsättningarna för nästa års budget.

Så sent som i juli spådde Andersson att landets ekonomi kommer fortsätta växa med mer än 2 procent per år framöver och arbetslösheten spås fortsätta minska ner mot 6 procent.

Även KI har en ljus bild av framtiden men Ylva Hedén Westerdahl och hennes kollegor på Konjunkturinstitutet ser ändå att regeringen gärna håller lite hårdare i pengarna. Enligt KI:s beräkningar finns det tolv miljarder kronor till reformer nästa år - om regeringen dessutom går vidare med de föreslagna och omdebatterade skattehöjningarna blir utrymmet 17 miljarder kronor.

Då ska man komma ihåg att det redan har kommit besked om satsningar på välfärden, försvaret och polisen - på sammanlagt cirka tio miljarder kronor.

Så vad är då faran med att göra av med för mycket pengar nu? Jo, helt enkelt att det blir mindre pengar kvar att använda längre fram - det kan till och med leda till framtida skattehöjningar säger Ylva Hedén Westerdahl.

– Risken är att de hamnar längre från deras mål för finanspolitiken, överskottsmålet. Då finns det mindre pengar att spendera under åren framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".