Personer på Salutorget i Åbo.
Nenne Destele (på bilden i vit slöja) säger att det är obehagligt när oskyldiga drabbas av hat. Foto: Liselott Lindström/Sveriges Radio.

Efter attacken i Åbo - muslimer i Finland känner sig otrygga

"Ingen normal person skulle göra något sådant"
2:05 min

I Finland har det efter fredagens knivattack i Åbo skett en rad attacker mot asylsökande på olika håll i landet. Motivet för knivattacken är fortfarande oklart. Samtidigt känner sig en del muslimer i Åbo otrygga.

En av dem som känner sig otrygga är Nenna Destele.

– En del människor riktar sitt hat mot alla oss som de på något sätt ser att vi har med saken att göra, fast ingen normal person skulle göra något sådant, säger Nenna Destele där hon står på torget i Åbo.

Hon bär en vit slöja och säger att det är obehagligt när oskyldiga drabbas av det hat en del känner efter en sådan här attack. Hon är en av flera som upplever en ökad otrygghet sedan knivdådet i Åbo förra fredagen.

I går häktades fyra marockaner i Åbo tingsrätt misstänkta för inblandning i två mord och åtta mordförsök som begåtts i terrorsyfte. Utredningen kan komma att ta flera månader.

Samtidig som polisen varit mycket förtegen om motivet eller varför terrorkopplingar misstänks så sipprar det fram uppgifter i medier. En av de häktade ska ha sökt asyl i Sverige flera gånger, rapporterar DN och Helsingin sanomat.

Yle har fått fram uppgifter om att mottagningscentralen där den huvudmisstänkte bodde hade varnat myndigheterna för hans radikala beteende och att han undrat hur man kan gå med i IS. En del av polisens utredning fokuserar på om han hade internationella kopplingar.

Människorna i Åbo har ett stort behov att tala om det som hänt, säger Rasmus Anderssén, som finns på plats på torget som frivilligarbetare för Röda korset.

– Oberoende av vad motivet har varit så tar det flera dagar att återhämta sig.

Roosa Virtanen står tillsammans med sin dotter vid havet av blommor och ljus som finns på salutorget i Åbo.

- Mamma, körde han på människor med en bil, undrar dottern.

– Nej, älskling, det var inte här, säger svarar hennes mamma.

Roosa Virtanen har kommit med sin dotter för att minnas de som dog. Det kunde ha varit jag eller någon av mina nära, säger hon och tillägger att det är svårt att inte bli upprörd.

– Jag hoppas att han skickas bort härifrån tillbaka därifrån han kom ifrån. Om han får sitta i fängelse i Finland kommer han för lindrigt undan, säger Roosa Virtanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".