Anna Kinberg Batra och opinionsläget enligt SCB.
Foto: Pontus Lundahl /TT Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio

Anna Kinberg Batra: Jag tänker inte avgå

Hör intervju med Anna Kinberg Batra och Jenny Madestam här
11 min

Trots nya avgångskrav kommer Moderatledaren Anna Kinberg Batra inte avgå, meddelade hon i dag.

Men det kan bli svårt för moderatledaren att sitta kvar om stödet i partiet minskar ännu mer.

– Jag tänker inte avgå... Det är dags att sluta bråka med varandra och istället visa svenska folket varför vi förtjänar bättre förtroende, sa Anna Kinberg Batra i dag under en pressträff för att presentera partiets nya försvarspolitik.

Flera tunga M-politiker har under de senaste dagarna åter igen gått ut och krävt Anna Kinberg Batras avgång. Däribland kommunstyrelseordföranden i Danderyd och Solna. 

Olle Reichenberg, kommunstyrelseordförande i Danderyd menar att det är ohållbart för partiledaren att sitta kvar. 

– Jag upplever att väljarna signalerar ett tydligt misstroende mot vårt parti och också mot vår partiledning. Jag känner att det här är på väg åt fel håll och då måste jag vara tydlig med det. 

Partiets låga opinionssiffror i flera mätningar under året har legat till grund för liknande avgångskrav under våren och sommaren men Anna Kinberg Batra har också visat att hon har ett stöd inom partiet, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms Universitet.

Och det är inte självklart att partiets siffror skulle bli bättre med en ny partiledare.

– Det många moderater är osäkra på är att det handlar inte alltid om partiledaren utan också om den politiken som partiledaren ska föra fram. Centerpartiet befann sig i en liknande situation för flera år sedan och valde då att ställa sig bakom Annie Lööf och satsa på politiken och det har haft effekt, säger Jenny Madestam.

Ekot har under förmiddagen sökt Moderater som uttalat stöd för Anna Kinberg Batra men har inte fått tag på någon.

– Det visar på att situationen som är just nu är väldigt känslig, säger Jenny Madestam. Det följer ofta ett mönster att vissa personer börjar och ser om man får med sig fler inom partiet. I våras lyckades man inte. Det är många runtom inom Moderaterna som nu diskuterar hur man ska ställa sig till avgångskraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".