Achim Steiner.
Foto: Martial Trezzini / TT

Nya UNDP-chefen: Utveckling motgift mot extremism

"De är frustrerade, de ser inga alternativ, de saknar hopp"
2:15 min

Den nya chefen för FN:s utvecklingsprogram, UNDP, Achim Steiner valde att komma till Sverige som ett av sina första officiella besök.

Här har han bland annat träffat utrikesminister Margot Wallström och talat om jämställdhet och hur FN kan förhindra att människor dras till våldsbejakande extremism. 

Ska man bekämpa fattigdom, klimatförändring och extremism ja, då måste man engagera sig i utvecklingsarbete.

Och då är FN:s samarbete med Sverige viktigt.

Det säger Achim Steiner, UNDP:s nya chef, som har hand om en budget på 5 mdr USD och som inte gillar "business as usual", säger han.

– Utveckling är inte bara kärnan i fattigdomsbekämpning, utan också i arbetet med förebygga klimatförändringar och hantera hotet från våldsbejakande extremism. Och det är frågor som vi har ett nära samarbete med Sverige om.

Vi måste, och vi kan svara på de frågor som folk har om vad FN egentligen gör för nytta, säger Steiner - som pratar länge, om det stora reformarbete, som har sjösatts av FN:s nya generalsekreterare Guterres.

Det handlar bland annat om att fokusera om, och rikta in arbetet mot till exempel att förhindra våldsbejakande extremism.

– Till syvende och sidst är utveckling det bästa motgiftet mot extremism. Varför dras människor till extremism? Det är för att de är frustrerade, de ser inga alternativ, de saknar hopp. Då blir det lockande att lyssna på de som predikar att fienden är ansvarig och någon man kan attackera.

När människor är frustrerade och inte har något hopp om framtiden ser de ofta inga alternativ.

Utveckling är det bästa motgiftet mot extremism, säger Steiner.

Vår 15 minuter långa intervju är slut, kvarten som klämdes in mellan mötet med utrikesministern och taxin till flyget.

Steiner och hans entorurage ska springa vidare, men först vill han uppmana om att läsa på om FN:s globala mål för hållbar utveckling: världen är komplex, det går inte att lösa alla problem i ett slag - och det förenar oss alla, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".