Kjell Jansson är förbundsordförande i Stockholms län.
Kjell Jansson är förbundsordförande i Stockholms län. Foto: TT, Moderaterna

M-toppar i Stockholm saknar förtroende för Kinberg Batra

Kjell Jansson: Vi tycker att det behövs en ny partiledare
1:21 min

En majoritet av de ledande moderaterna i Stockholms län saknar förtroende för Anna Kinberg Batra.

Det framgick när moderata förbundsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med partiets kommunpolitiker hade telefonmöte i dag.

Det bekräftar flera källor för Ekot.

– Jag kan bekräfta att en tydlig majoritet i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i Stockholms län uttryckt att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som partiledare, skriver chefombudsmannen Oskar Öholm, i ett sms till TT.

Till Ekot säger ordförande Kjell Jansson att Moderaterna i Stockholms län "rekommenderar" att Anna Kinberg Batra avgår.

– Det finns ett tydligt missnöje och vi tycker att förtroendet är förbrukat. Vi tappar opinionen och vi är nere på historiskt dåliga siffror, vi är nere på siffror som vi inte haft på 30 år, säger Kjell Jansson.

Det innebär en allvarlig skräpning av Moderaternas partiledarkris.

– Om det här skulle fortsätta fram till stämman befarar jag att det verkligen påverkar oss, säger Ljungman, som också är ordförande för Moderaterna i Skåne, till TT.

Ytterligare en person som saknar förtroende för Anna Kinberg Batra är Parisa Liljestrand, moderat kommunalråd i Vallentuna. 

– Vi i Vallentuna har under en längre tid funderat över fallande opinionssiffror och måste naturligtvis också ifrågasätta vårt sätt att hantera det och vad vi gör. Men det är också så att ytterst är det partiledaren som måste ta ansvar för den kris som vi nu befinner oss i. Och vi ser att det är svårt för nuvarande partiledare att vända den negativa trend som vi hamnat i, säger hon.

Stockholms län är partiets viktigaste länsförbund och att få det emot sig är Anna Kinberg Batras svåraste motgång hittills.

Detta är tredje gången i år som moderata politiker offentligt kräver att Anna Kinberg Batra lämnar posten som partiledare.

Hon har ridit ut de bägge tidigare kriserna men beskedet från Stockholms län är det tyngsta avgångskravet hon mött hittills.

Om en dryg månad samlas moderaternas partistämma i Örebro. Stämman ska formellt inte välja partiordförande men skulle den sittande partiledaren känna sig tvingad att avgå finns ändå en möjlighet att göra om partimötet till ett möte där man väljer en ny ledare.

Tidigare idag framträdde Anna Kinberg Batra på en presskonferens och försäkrade att hon inte tänker avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".