Fed-chefen Janet Yellen sitter vid ett skrivbord och talar
Janet Yellen, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, blir en självklar centralfigur i Jackson Hole. Foto: Alex Brandon/TT

Penningpolitiska världsstjärnor möts och minglar i Jackson Hole

Världens centralbanker rör sig i okända vatten
1:49 min

Det spekuleras i penningpolitiska signaler från världens ledande centralbankschefer när de samlas för sitt årliga möte i Jackson Hole i dag.

Riksbankschefen Stefan Ingves tror dock det stannar vid akademiska diskussioner, säger han till Ekot.

Som alltid har det inför Jackson Holemötet byggts upp förhoppningar om att det ska komma signaler om framtida räntebeslut från penningpolitiska världsstjärnor som deltar.

Till mötet ansluter bland annat Janet Yellen, som antas vara inne på sin sista höst som chef för USA:s centralbank Federal Reserve. ECB-chefen Mario Draghi är också på plats.

Men Stefan Ingves tror inte på särskilt konkreta besked från kollegorna.

– Det finns egentligen ingen koppling till penningpolitik i närtid överhuvudtaget, även om det medialt ibland framställs på det sättet.

Han ser i stället Jackson Hole-mötet som något av en akademiskt präglad diskussionsklubb. Temat i år är främjandet av en dynamisk global ekonomi.

Fast det saknas inte högaktuella problem att diskutera. En fråga många ställer sig är hur det ska det gå till när centralbanker runt om i världen, däribland Riksbanken, i år eller nästa år börjar avveckla sina stora stödköp av obligationer.

Det är okända vatten man rör sig i efter nio års stimulanser på sammanlagt omkring 15 000 miljarder dollar. Och pengarna som nu ska dras in från marknaden är omstridda.

De har bidragit till ökade klyftor på många håll, enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Finanskrisen har ju medverkat till att öka den ekonomiska ojämlikheten och där har ju centralbankerna medverkat till detta genom att driva en politik som har lyft tillgångspriser, aktiekurser, huspriser. Det har dragit i sär samhällena och ökat den ekonomiska ojämlikheten.

En annan aktuell fråga är om USA-presidenten Donald Trumps negativa inställning till internationellt samarbete har påverkat den amerikanska centralbankens möjligheter att samverka med andra centralbanker.

Stefan Ingves har än så länge inte sett till någon befarad Trumpeffekt när han träffat kollegorna från USA.

– När man byter regim tar det ett tag innan man bestämmer sig för vilken linje man har i en rad olika frågor. Så småningom klurar man ut vilken väg man tycker det ska gå och så fortsätter man från det.

Har det varit något märkbart genomslag av den här mer protektionistiska hållningen i Washington?

– Nej, säger Stefan Ingves, som under sina snart tolv år som chef för Riksbanken gjort det till en vana att delta på centralbankirernas årsmöte i flugfiskemetropolen Jackson Hole i delstaten Wyoming, USA. I år är inget undantag.

Mötet är viktigt ur svensk synvinkel, anser Ingves, eftersom Sveriges ekonomi är liten, exportberoende, och präglad av ett ovanligt stort banksystem med en finansmarknad med täta band till omvärlden.

– Det här är ett ställe där många deltar. Och då får man tag i dem och kan prata med dem om allt möjligt.

Årets Jackson Holemöte kan bli det sista Stefan Ingves gör som riksbankschef.

Hans mandatperiod löper ut vid årsskiftet och det har ännu inte kommit något besked från Riksbanksfullmäktige om vem som ska leda Riksbankens direktion efter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".