fingerprint cards
Fingerprint Cards. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Aktieägare i Fingerprint åtals i ovanligt fall

Chefsåklagaren: Ett allvarligt brott
1:17 min

En av de större aktieägarna i det mycket omtalade börsbolaget Fingerprint Cards åtalas nu för att på ett otillåtet sätt ha försökt påverka priset på aktien. Mannen nekar till anklagelserna.

– Det är ett väldigt ovanligt fall med tanke på det totala ordervärdet, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten till Ekot.

Han tycker att det handlar om ett allvarligt brott.

– Att otillbörligen påverka aktiemarknaden på det här sättet skadar förtroendet för aktiemarknaden som helhet, säger han.

Fingerprint Cards är ett av de mest omdiskuterade bolagen på Stockholmsbörsen. Företaget gör bland annat fingeravtrycksteknologi för mobiltelefoner.

Det här är inte första gången som det blir åtal när gäller händelser kopplade till fingerprintaktien.

Tidigare i somras dömdes bland annat två tidigare styrelseledamöter till fängelse för insiderbrott.

Den här gången handlar åtalet inte om en person som har kopplingar till företaget.

"Vi vill poängtera att personen i fråga inte är anställd på Fingerprint Cards och denna fråga berör inte på något sätt bolagets verksamhet", skriver företaget i en kommentar till Ekot.

Den nu åtalade mannen är däremot en av de större aktieägarna och han misstänks för brottet grov otillbörlig marknadspåverkan.

Han ska vid nästan 80 tillfällen under förra året lagt order på att sälja aktier, men sedan inte sålt dem trots allt. Ordrarna hade ett sammanlagt värde på runt 3,5 miljarder kronor.

– De här säljordrarna har inte varit avsedda att leda till avslut utan de har systematiskt återkallats. Det ger en vilseledande bild av både utbud och marknadspris, säger Thomas Langrot.

Mannen nekar till brott och hans advokat Jonas Nilsson säger till Ekot att han är besviken att det blev ett åtal.

– Det har inte blivit någon försäljning eftersom han inte har fått tillräckligt bra betalt. Han har inte haft för avsikt att påverka priset på aktien, säger Nilsson.

Företaget Fingerprint skriver vidare i sin kommentar till Ekot:

"Vi tycker att det är oerhört viktigt att handeln i bolagets aktie fungerar på ett bra sätt. Det är därför bra att Ekobrottsmyndigheten granskar aktiehandeln och agerar om de upptäcker avvikelser", skriver företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".