Facebook-virus
Viruset sprids via ett direktmeddelande från en vän som redan infekterats.

Varning för Facebook-virus

Ett elakt program som stjäl privat information sprids i rask takt på Facebook.

Ett virus sprids nu via Facebook, skriver DN och Expressen. Av allt att döma har spridningen varit snabb under dagen och det är många som har drabbats.

Det börjar med ett direktmeddelande från en vän med en smiley och en länk till vad som antyds vara en video. 

Länken leder dock till en sida som försöker infektera datorn och sedan sprids det hela vidare på samma sätt till ens egna vänner. 

Om man klickar på länken uppmanas man att installera ett insticksprogram till webbläsaren.

Det är först om man gör det som datorn faktiskt infekteras och viruset kan komma åt Facebook-kontot. De som har drabbats ska kunna bli av med problemet genom att ta bort insticksprogrammet från webbläsaren. 

Insticksprogram används för att ge webbläsaren nya funktioner, till exempel möjligheten att visa nya typer av filer. Alla installerade tillägg finns listade i webbläsarens inställningar.

Ett liknande utbrott av virus som sprids via Facebook skedde tidigare denna månad och uppmärksammades även i Norge.

Norska Nettavisen skrev då att det skadliga programmet stjäl information från Facebook-kontot. De som drabbats uppmanas att byta lösenord på Facebook efter att man blivit av med insticksprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".