Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bostadsbygge Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Lågt intresse för byggstöd för studentbostäder

Trots stor brist på studentbostäder har bara 13 ansökningar om regeringens nya investeringsstöd kommit in.

Den 1 januari i år infördes en ny typ av statligt investeringsstöd för nybyggnation av både vanliga hyresrätter och studentbostäder.

Men intresset för att ta del av stödet för att bygga studentbostäder är lågt. Enligt siffror från Boverket som Ekot tagit del av, har bara 13 ansökningar kommit in hittills i år.

Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen, är kritisk till hur investeringsstödet är utformat.

– På det stora hela så har vi inte sett några jättestora effekter av investeringsstödet än. Stödet är utformat på ett sätt som gör att det absolut inte är självklart att använda för studentbostadsbyggnation, säger han. 

Det nya statliga investeringsstödet ska sökas innan ett projekt påbörjas, till skillnad från det tidigare investeringsstödet som söktes retroaktivt. Regeringen har avsatt 2,7 miljarder kronor för det här investeringsstödet i år och drygt 3 miljarder vart och ett av de kommande två åren.

Tanken är att stödet ska få fart på nybyggnation av billiga lägenheter. Staten betalar en viss summa per kvadratmeter, mot att bostadsföretaget förbinder sig till en maxhyra för lägenheteterna.

Men investeringsstödet är hittills en flopp när det gäller studentbostäder - bara 13 ansökningar har alltså kommit in hittills i år, varav 5 har beviljats.

Enligt Martin Johansson på Studentbostadföretagen beror det på att stödet helt enkelt är för lågt i förhållande till den maxhyra bostadsföretaget förbinder sig till.

– Det gör att det inte blir lönsamt att använda sig av stödet i till exempel Stockholm. 

Enligt en enkätundersökning som branschorganisationen Studentbostadsföretagen gjort, så uppger vart tredje studentbostadsföretag att de tror att investeringsstödet kommer att leda till ökat byggande av studentbostäder.

Men trots det har alltså hittills i år bara 13 ansökningar kommit in.

Bostadsminister Peter Eriksson håller med om att det är en anmärkningsvärt låg siffra. Han säger att han tror att det kan bero på missuppfattningar kring hur stödet faktiskt fungerar.

– Och det är olyckligt, för det bidrar ju till att det blir högre hyror för studenter än vad det hade behövt vara, säger Peter Eriksson. 

Enligt bostadsministern föreslogs i lagrådsremissen en annan konstruktion av investeringsstödet än vad som senare blev fallet. 

– Jämfört med lagrådsremissen så har stödets utformning blivit mer anpassat för att bygga just studentbostäder, men det finns en risk att många inte har uppfattat den förändringen. Så det kan finnas en informationsmiss här. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".