Nevs vice ordförande Stefan Tilk
"Det är klart att det är kapital som vi behöver i Kina", Nevs vice ordförande Stefan Tilk Foto: Sveriges Radio

Kinesiskt miljardavtal viktigt för Nevs

Vice ordförande: Pengar vi behöver
1:54 min

Elbilstillverkaren Nevs får in närmare en miljard kronor när ett nytt kinesiskt företag nu investerar i biltillverkaren. Ett bra tillskott till en skral kassa.

– Det är en delägare som ska stoppa in motsvarande en miljard kronor. Det är klart att det är kapital som vi behöver i Kina, men som även kommer att komma till nytta i Sverige, säger Nevs vice ordförande Stefan Tilk till Ekot.

Det kinesiska företaget, Beijing Zhigan Shenghuo Technology, blir storägare i ett dotterbolag till Nevs i Kina.

Elbilstillverkaren har haft en tuff ekonomisk situation under sommaren där vissa underleverantörer inte har fått betalt i tid och det nya avtalet är därmed viktigt eftersom det ger Nevs nya pengar.

– Absolut, det här är en pusselbit i finansieringen. Det är klart olyckligt, och något jag beklagar, att vi har släpat lite med vissa betalningar till vissa leverantörer. Men det är i väldigt begränsad omfattning, säger Tilk.

Enligt Nevs ska företaget investera nästan fyra miljarder i år och sedan köpet av Saab Automobiles konkursbo 2012 har företaget investerat runt sex miljarder kronor. Det handlar bland annat om bygget av en ny fabrik i Kina som nu pågår.

Samtidigt förhandlar Nevs om ett ännu viktigare avtal.

Då handlar det om ett bindande avtal med taxiföretaget Didi, Kinas motsvarighet till Uber, som vill bli storägare i Nevs och köpa tusentals elbilar.

– De förhandlingarna pågår. Det kan vara klar under hösten, säger Stefan Tilk.

Företaget har 1 000 anställda i Trollhättan och runt 1 500 anställda i Kina. Det trots att företaget inte har byggt några bilar på flera år. Planen är att starta produktionen av elbilar i Kina nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".