Theresa May på EU-toppmötet. Foto: Emmanuel Dunand/TT.
Theresa May. Foto: Emmanuel Dunand/TT.

Storbritannien säger nej till EU-domstolen efter Brexit

Britterna vill själva döma
1:40 min

Den brittiska regeringen har i dag publicerat ett förslag kring EU-domstolens inflytande över Storbritannien när landet lämnat EU.

Britterna vill inte att EU-domstolen har någon beslutsrätt över landet efter Brexit. Istället ger regeringen en rad förslag på hur konflikter mellan länder kan lösas utan att EU-domstolen blandar sig i.

I en intervju med Sky News under ett fabriksbesök säger premiärministern Theresa May att Storbritannien inte tänker låta EU-domstolen fatta beslut som rör Storbritannien.

"Vi kommer att skapa våra egna lagar och brittiska domare ska se till att lagarna följs", säger Theresa May.

Genom Brexit vill den brittiska regeringen ta tillbaka kontrollen över de ärenden som idag avgörs i den europeiska domstolen.

Domstolens uppgift är att se till att EU-ländernas inte bryter mot det gemensamma regelverk.

Men Brexitförespråkarna anser att domstolen i långsam takt flyttat makten från parlamentet och de brittiska domstolarna till Luxemburg.

En av frågorna i fokus handlar om vem som ska garantera rättigheterna för de EU-medborgare som bor i Storbritannien.

EU anser att det ska ligga hos den europeiska domstolen, men britterna vill ha den kontrollen. När det gäller internationella tvister så anser Brexitministrarna att dessa kan lösas utan att EU-domstolen är med i processen.

Premiärministern säger att det finns andra typer av tvistlösningsmekanismer, där EU och Storbritannien är jämbördiga.

Lika tydlig som Theresa May har varit med att bara brittiska domstolar och lagar ska gälla i Storbritannien - lika tydlig har man här i Bryssel varit om att EU-domstolen ska ha oförändrat direkt inflytande över frågor som rör EU:s medborgare. Och det gäller även EU-medborgare som bor i Storbritannien.

Det här är är en av de frågor där man står långt ifrån varann och dagens inspel från Storbritannien lär granskas med lupp för att se om det går att tolka som att britterna är beredda att ge med sig på någon punkt.

På en presskonferens i Bryssel i dag ville EU-Kommissionens talesperson Alexander Winterstein inte göra någon tolkning av det brittiska tydliggörandet, utan nöjde sig med att upprepa att EU står fast vid sin hållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".