Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp)
Bostadsminister Peter Eriksson (MP), menar att den långvariga bristen på studentbostäder kan vara löst om några år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Peter Eriksson: Bristen på studentbostäder på väg att lösas

"Ett direkt resultat av regeringens politik"
1:36 min

Om några år kan den stora bristen på studentbostäder vara löst. Det säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Ekot har i dag berättat att studenterna i tretton städer inte kan räkna med att få en bostad under höstterminen. Peter Eriksson påpekar att byggandet av studentbostäder i år har ökat rejält.

– Vi bygger mer än vad vi har gjort på väldigt väldigt länge när det gäller studentbostäder, säger han.

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät påbörjas i år bygget av drygt 6 200 studentbostäder. Det är dubbelt så många jämfört med året innan.

– Klarar vi av att hålla den byggtakten i tre till fem år kommer vi att ha löst huvuddelen av den stora studentbostadsbristen, säger Peter Eriksson.

Bristen på studentbostäder är knappast ny. Sedan millennieskiftet har Sveriges förenade studentkårer, SFS, pekat på bristen på bostäder i flera av Sveriges viktigaste studentstäder, som Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg.

Bristen ställer varje år till stora problem för studenterna, och leder till att vissa av dem väljer att hoppa av studierna.

Peter Eriksson menar att regeringen kan ta åt sig en del av äran för att bostadsbristen kan vara på väg att lösas. Han nämner att Akademiska Hus 2015 fick ändrade regler som innebär att det statliga bostadsbolaget nu får bygga studentbostäder.

På onsdagen tillkännagav Akademiska Hus att man som ett resultat av ändringen planerar för byggandet av totalt 28 000 studentbostäder fram till 2026. Hälften av dessa kommer att byggas i bolagets regi. 

Men Jacob Adamowicz, vice ordförande för SFS, menar att det finns mycket kvar att göra. Han håller med om Peter Erikssons resonemang om att bostadsbristen kommer att vara löst om fem år om årets byggtakt håller i sig.

Men studentbostäderna som byggs passar inte alltid studenterna, menar han.

– Vi får väldigt mycket rapporter om att nybyggnationerna har väldigt höga hyror vilket inte är anpassat till studenternas ekonomi, säger han.

Jacob Adamowicz säger att det därför behövs fler åtgärder för att lösa problemet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".