Anna Kinberg Batra, opinionen och Lars Ingvar Ljungman.
Anna Kinberg Batras opinionsläge är dystert. Foto: Grafik Sveriges Radio samt Susanna Persson Öste, Ola Torkelsson / TT

Anna Kinberg Batra står fast vid sitt beslut: Tänker inte avgå

Får stöd: Vi ska inte hålla på och baktala varandra
3:09 min

I dag kom beskedet att Moderaternas ungdomsförbund och partiets största länsförbund, Stockholms län begär att Anna Kinberg Batra avgår.

– Det finns ett tydligt missnöje och vi tycker att förtroendet är förbrukat. Vi tappar opinionen och vi är nere på historiskt dåliga siffror, vi är nere på siffror som vi inte haft på 30 år, säger Kjell Jansson, länsförbundsordförande i Stockholms län.

Innebär det här att ni begär att hon lämnar sin post?

– Ja, det är vår rekommendation.

Det var i går som de första avgångskravet kom efter sommaren på Anna Kinberg Batras avgång.

Kommunstyrelsens ordförande i Solna Per Grahnfalk uttryckte då att han saknade förtrodde för partiledaren.

I dag möttes förbundsstyrelsen och de ledande moderata kommunpolitikerna i Stockholms län. Efter det deklarerade ordförande att en majoritet saknar förtroende för Anna Kinberg Batra.

Nu på eftermiddagen ansluter sig moderaternas ungdomsförbund till avgångskravet.

Benjamin Dousa är ordförande i MUF.

– Muf saknar förtroende för Anna Kinberg Batra, slår ordförande Benjamin Dousa fast. 

Varför då?

– Vi tycker att partiets strategiska val inte varit genomtänkta och hennes personliga förtroende bland väljarna har kraschat totalt.

Men Anna Kinberg Batra får stöd av flera tunga länsförbund. Bland annat västra Götaland där Johnny Magnusson är ordförande.

– Vi tycker att vi ska stå vakt kring partiledningen och jobba med politikutvecklingen. Vi ska inte hålla på och baktala varandra i medierna.

Även Moderaterna i Skåne fortsätter att stå bakom sin partiledare säger förbundsordföranden Lars-Ingvar Ljungman som också är ordförande i Moderaternas valberedning.

Han ser ingen anledning att sammankalla den efter avgångskraven:

– Valberedningen har ju egentligen inte särskilt stor uppgift just nu därför att valberedningen ska ju börja jobba först i det ögonblick som någon avgår.

Anna Kinberg Batra har inte kommenterat avgångskraven ännu, men hälsar via sin pressekreterare att hon står kvar vid sitt besked från i förmiddags, innan kravet på avgång kom från moderaterna i Stockholms län.

– Jag tänker inte avgå. Jag är vald till att leda oss hela vägen till att byta ut Stefan Löfven, sa hon då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".