Alla riksdagspartiledare i en bild
Foto: TT, Montage Sveriges Radio

Sifosammanställning visar att (M) ligger still på drygt 16 procent

"Skandaler är inget som får väljarna att byta parti"
2:20 min

Moderaterna fortsätter att ligga still i opinionen. Det visar Svensk väljaropinion, den sammanställning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Framförallt tänker jag att det tar tid att vända siffrorna och det tar tid att vända den här negativa trenden som vi har varit inne i, säger Moderaternas partisekreterare Anders Edholm.

– Det kommer att kräva att vi kommunicerar nya idéer och ny politik till väljarna.

Efter dagar av avgångskrav mot moderatledaren Anna Kinberg Batra visar alltså den här sammanställningen av opinionsmätningar att partiet dessutom knappt har stigit något i opinionen sedan samma mätning för två månader sedan, utan ligger på 16,2 procent.

Liberalerna har inte heller rört sig från 6 procent, Centern har backat något till 12,2 procent och Kristdemokraterna har gått upp med 0,6 procentenheter till 3,7 och ligger alltså kvar under spärren till riksdagen.

Så här ser det alltså ut, trots att allianspartierna gick ut hårt i samband med skandalen kring Transportstyrelsen och hotade med misstroendeförklaring mot flera ministrar.

– Men den här typen av skandaler är inget som får väljarna att byta parti, säger Magnus Hagevi som är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet i Växjö.

– Det väljarna egentligen brukar reagera på det är istället policyförslag, politiska förslag som påverkar den förda politiken, säger Magnus Hagevi.

Men inte heller här har det fungerat för Moderaterna, enligt Magnus Hagevi.

– Ett problem för just Moderaterna verkar ju vara att den här kopplingen mellan liberalism och liberalkonservatism verkar inte vara lika framgångsrik som den tidigare har varit.

– Det finns en konflikt mellan liberal politik och konservativ politik som på något sätt klyver Moderaterna.

De största rörelserna, som också de är små, finns hos Sverigedemokraterna, som backar med en knapp procentenhet till 18,3 procent, och hos Socialdemokraterna som går fram knappt en och en halv procentenhet till 29,3 procent.

Miljöpartiet ligger helt stilla på 4,3 procent och Vänsterpartiet backar en knapp procentenhet till 7,3 procent.

Det rödgröna blocket fortsätter att ha en knapp ledning framför alliansen.
Men Moderaternas partisekreterare är fortsatt positiv:

– Nu är det dags att ta nästa steg och gå framåt inför valrörelsen nästa år, säger Anders Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".