Delad bild: KI:s logotyp, finansminister Magdalena Andersson.
I morgon,torsdag, möts regeringen på Harpsund och Magdalena Andersson ska redovisa förutsättningarna för nästa års budget. Foto: Tomas Oneborg/TT, Henrik Montgomery/TT

Regeringen lovar arbetslöshet under sex procent

"Regeringens politik börjar ge effekt"
1:28 min

Regeringen tror att arbetslösheten nästa år kommer att sjunka till 5,9 procent. Prognosen är betydligt mer optimistisk än vad andra bedömare tror.

Prognosen om arbetslösheten kommer inför eftermiddagens traditionsenliga pressträff på Harpsund, där regeringen kommer att prata om förutsättningarna för höstbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att budgetens åtgärder kommer att leda till en arbetslöshet på 5,9 procent nästa år.

– Dels handlar det om att konjunkturen är bra, och dels handlar det om att regeringens politik nu börjar ge effekt. Inte minst den politik vi kommer att presentera i den här budgeten, säger hon.

Enligt regeringens prognos kommer arbetslösheten i år att landa på 6,9 procent.

Magdalena Andersson har en betydligt mer optimistisk syn på framtiden än andra tunga bedömare. Konjunkturinstitutet tror på en svag minskning av arbetslösheten nästa år.

Arbetsförmedlingen däremot tror att arbetslösheten kommer att öka något.

Finansministern säger att skillnaderna beror på att de två myndigheterna inte har räknat in förslagen i den kommande budgeten.

– Vi känner till vilka åtgärder vi ska presentera. Det är vad som är skillnaden mellan mig och generaldirektörerna på regeringens myndigheter, säger hon.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger att det är svårt att bedöma regeringens prognos. Hon menar dock att regeringen kan vara frestad att tolka framtiden överdrivet positivt inför valåret.

Budgeten bör innehålla förslag som gör att fler nyanlända snabbare får jobb, säger Annika Winsth.

– Det är oerhört viktigt. Det vore jättebra om vi fick åtgärder som kunde hjälpa de människorna in på arbetsmarknaden, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".