Ubåten och bild på Kim Wall
Foto: TT

Åklagaren vill att ubåtsägaren häktas misstänkt för mord

Danska åklagarmyndigheten kommer att begära en ny rubricering med en omhäktningsförhandling den 5 september, rapporterar BT.

Åklagarsidan vill skärpa brottsmisstankarna mot uppfinnaren vid omhäktningsförhandling - det ska yrkas på mord och brott mot griftefrid, säger specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen till danska tidningen BT.

Vita skor, en svartvit blommig kjol och en orange blus - Köpenhamnspolisen efterlyser nu Kim Walls kläder som varken fanns i ubåten eller på den torso som hittats i Öresund.

Dykare söker i havet och längs strandkanten på Amagers kust letas det också. Särskilt öns sydkust, i området där torson hittades i början av veckan, är extra intressant sökområde för Beredskapsstyrelsens värnpliktiga.
– Men man letar i princip i det mesta av Kögebukten, säger Jens Møller, förundersökningsledare vid Köpenhamnspolisen, till Ritzau.

Cyklister, båtfolk och andra som rör sig i området uppmanas att hålla ett extra öga.

– Om någon har upplysningar som man tror kan vara intressanta för polisen, så ska man inte tänka att allt är uppklarat nu. Vi vill fortfarande mycket gärna ha hjälp, sade Jens Møller inför ett gigantiskt pressuppbåd i går. 

Strax före den pressträffen stod det klart att torson och blodspår i ubåten gav träffar i dna-analysen som jämfördes med Kim Walls hårborste och tandborste.

Uppfinnaren som sitter häktad för att ha vållat Kim Walls död under särskilt försvårande omständigheter, har i rätten sagt att han "begravde" henne till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans egenhändigt byggda ubåt.

Dödsorsaken är fortfarande okänd och polisens misstankar om att den häktade gjort sig skyldig till mord alternativt dråp kvarstår.

Att hitta fler av Kim Walls kvarlevor är viktigt för att slå fast en dödsorsak, konstaterar Frank Jensen som tidigare arbetat som operativ chef för den danska polisens underrättelsetjänst.

– Om man inte hittar de sista delarna, och torson inte ger så många upplysningar om vad som hänt, så handlar det om att ha konkreta bevis och en indiciekedja som kan styrka vad som hänt, säger han till danska TV2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".