Export, Scania
Maskiner och transportmedel är en stor svensk export. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Exportföretagen är mer pessimistiska

Chefekonom: Starkare krona kommer ge effekt
1:53 min

De svenska exportföretagen är inte lika optimistiska inför framtiden, enligt en ny undersökning. Dessutom är en starkare svensk krona ett orosmoln.

– När vi tittar framåt tre månader i tiden ser vi att företagens optimism faktiskt faller, säger Business Swedens chefekonom Lena Sellgren till Ekot.

Just nu går det bra för de svenska exportföretagen och dagens undersökning från Business Sweden visar att det går lika bra nu som för tre månader sedan.

Men när företaget blickar framåt och spår hur det ska se ut om tre månader, så är det nu fler företag som är lite mer pessimistiska.

För även om det fortsatt kommer vara goda tider är det allt fler företag som inte tror att exporten kommer att öka lika mycket längre.

Det kan finnas flera orsaker till det. Till exempel brexit, och förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU som nu pågår, men också att den svenska kronan har stärkts under sommaren.

– Lönsamheten i exportförsäljningen har gått ner. Kronan påverkar lönsamheten, men inte så mycket i volymerna på kort sikt. Kronan förväntas stärkas lite granna det kommer att ha effekter, säger Lena Sellgren.

Chefekonomen Lena Sellgren säger att den dämpade optimismen hos exportföretagen inte påverkar den svenska ekonomin just nu.

– Exporten är ju väldigt viktig för Sverige. Nu tycker jag fortsatt att man ser i den här undersökningen att företagen är optimistiska. Men skulle det ligga något mer i det här med den minskade aktivitet och att framtidsutsikterna dämpas ytterligare skulle det kunna få negativa effekter framöver, säger hon.

I den nya undersökningen har 225 exportföretag fått frågor och svarsfrekvensen är 85 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".