Bildkollage med porträtt på en man och ett träd där "Kevin" är inristat.
Niclas Wargren, chefsåklagare för Åklagarkammaren i Karlstad. Foto: Linda Jensen-Kidane/Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio

Nya spår i Kevinfallet – bevis skickade på analys

"Vi har överraskande fått tillgång till tidigare beslag"
1:58 min

Det finns bevismaterial som aldrig analyserats i Kevin-fallet. Det visar den förundersökningen som återupptogs efter att SVT granskat fallet.

– Vi har lite överraskande fått tillgång till beslag i den tidigare utredningen som fortfarande finns kvar hos polisen, säger chefsåklagare Niclas Wargren, som jobbar med förundersökningen.

Det har gått 19 år sedan fyraårige Kevin mördades utanför Arvika. Två bröder, då fem och sju år gamla, pekades ut som ansvariga för hans död och utredningen lades ner.

Men efter att SVT granskat fallet bestämde Åklagarkammaren i Värmland att återuppta förundersökningen. En förundersökning som innan sommaren kunde konstatera att det kan finnas beslagtagna fynd som aldrig analyserats.

Men vad det är för fynd som skickats in till Nationellt forensiskt centrum, som gör analyserna, vill inte chefsåklagare Niclas Wargren gå in på.

– Om vi nu skulle ha sådan tur att man hittar någonting så måste vi ha kvar övertaget att det inte är allmänt känt, säger Niclas Wargren.

Att beställningar på analys hos Nationellt forensiskt centrum avbeställs är heller inget konstigt, säger Niclas Wargren.

– I de utredningar vi bedriver idag så är det snarare så att det bör man göra för att inte NFC ska ägna sig åt analyser som är onödiga, säger Niclas Wargren.

Vad betyder det för utredningen att ni fått fram det här?

– Utan att ha någon aning om vad det kommer att ge i slutänden så är det en positiv överraskning att sakerna finns och att man bör göra det som kan göras, säger Niclas Wargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".