Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Polisutbildningens platser riskerar att fortsätta stå tomma

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 18.12
"Ekvationen är svår att få ihop"
(1:34 min)
Poliser, polis, säkerhet
Foto: Christine Olsson/TT

Platserna på landets polisutbildningar riskerar att stå tomma i flera år eftersom Rekryteringsmyndigheten har slagit i taket för sin kapacitet att testa lämpligheten hos de sökande. Tillräckligt många av de som kallas klarar inte testet.

Rekryteringsmyndigheten arbetade på sin maxkapacitet redan under ansökningsperioden hösten 2016 och ändå står 100 av totalt 800 platser nu tomma. Tillräckligt många klarade inte testet, trots att kraven har sänkts.

Med rekordmånga sökande i våras har myndigheten för första nu inte kunnat ta emot och pröva lämpligheten hos alla behöriga.

– Det här är första gången som vi har så många sökande att vi inte har kunnat ta emot alla. Tidigare har vi kunnat testa alla sökande, säger Ann Elgemark som är chef för Rekryteringsmyndighetens avdelning för prövning.

När nästan 5 000 behöriga fyllde i del två av ansökan i våras, kallades 3 200 personer. Då räknar man med att 3 av 10 inte dyker upp. Sedan är det en majoritet som blev underkända på något av momenten.

Rekryteringsmyndigheten jobbar nu intensivt för att anställa och utbilda ny personal med målet att fördubbla sin kapacitet. Men det tar tid, och myndigheten ska samtidigt hantera att värnplikten återinförs.

Tidigast vid halvårsskiftet 2018 räknar Rekryteringsmyndigheten med att kapaciteten har fördubblats, något som polisens HR-chef Hanna Lagerholm ser fram emot.

– Vi vill naturligtvis kunna kalla så många som möjligt till prövning. Desto fler vi prövar, desto fler får vi ut som kan påbörja polisutbildningen, säger Hanna Lagerholm som är sektionschef på polisens HR-avdelning.

Senast imorse varnade flera polisutbildningschefer för att Socialdemokraternas mål om 10 000 nya poliser till 2024 är verklighetsfrämmande och förenat med risker. Bland annat eftersom det tar tid att starta nya utbildningar.

Nu konstaterar även polisens HR-chef Hanna Lagerholm att något måste hända.

– Med nuvarande process kan vi inte drastiskt och med kort varsel öka antalet så snabbt. Den ekvationen är svår att få ihop, säger Hanna Lagerholm.

Statistik från prövningen till polisutbildningen

3 293 personer kallades till prövning. 2 313 personer kom till prövningen och genomförde den. 1 603 av dem blev underkända på något av momenten i prövningen:

618 personer (27%) blev inte godkända på de datoriserade testerna UNIQ/NEO-PIR.

108 personer (5%) blev inte godkända på muskelstyrketestet (Isokai)

195 personer (8%) blev inte godkända på arbetsprovet på cykel

91 personer (4%) blev inte godkända på de övriga medicinska momenten

591 personer (26%) blev inte godkända i den psykologiska bedömningen

Statistiken är från den medicinska och psykologiska prövningen till polisutbildningen som startar hösten 2017. Prövningen genomfördes under våren 2017.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".