Christian Gustavsson (M), kommunalråd i Linköping.
Christian Gustavsson (M), kommunalråd i Linköping. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio

Östergötland och Jämtland kräver Kinberg Batras avgång

”Partiledarskapet har stulit allt fokus”
1:32 min

Moderaterna i Östergötland och Jämtland meddelade på torsdagskvällen att de ställer sig bakom kravet på M-ledaren Anna Kindberg Batras avgång. Det innebär att det nu är elva länsförbund som kräver att hon går.

– Vi tycker att det är tydligt att Moderaterna behöver välja en ny partiledare, vilket vi också tidigare gett uttryck för. Den andra delen är att vi tycker att det borde vara en bra idé om hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande, säger förbundsordförande Christian Gustavsson.

Även Jämtlands länsförbund ställer sig bakom avgångskravet och att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande. Men styrelsen var oenig, enligt ordförande Saila Quicklund.

– En majoritet av förbundsstyrelsen har i vårt sammanträde beslutat om att uppmana partiordförande Anna Kinberg Batra och hela partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande, säger Saila Quicklund.

Det innebär att det fanns en oenighet?

Det finns olika åsikter, ja, säger hon.

Tidigare under dagen framförde länsförbunden i Sörmland, Gotland, Västernorrland och Stockholm stad samma krav. Det innebär att hälften av Moderaternas totalt 22 länsförbund nu öppet säger sig vilja byta ut Kinberg Batra.

I och med att mer än en tredjedel av de totalt 22 länsförbunden ställt krav på avgång kan de nu kräva en extrastämma om ny partiledare.

– Jag tycker att det är för tidigt att gå den väldigt formella vägen. Jag tror att vi närmar oss en punkt då det faktiskt inte finns någon återvändo. Man kan inte vara partiledare för ett halvt parti eller ett tredjedels parti, säger Christian Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".