Kinberg Batra

Hälften av länsförbunden kräver moderatledarens avgång

"Man kan inte vara partiledare för ett halvt parti"
1:32 min

Allt fler länsförbund kräver nu Moderatledaren Anna Kinberg Batras avgång. I går kväll meddelade Moderaterna i Jämtland att de vill se en ny partiledare.

Totalt har nu 11 av de 22 länsförbunden, liksom moderaternas ungdomsparti MUF ställt krav på att Anna Kinberg Batra ska avgå.

– Jämtlandsmoderaterna har tagit beslut, en majoritet av moderaternas förbundsstyrelse, i Jämtland län har i vårt sammanträde beslutat om att uppmana partiordförande Anna Kinberg Batra och hela partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande, säger Saila Quicklund, förbundsordförande i Jämtland.

Nu återstår bara ett länsförbund, Kronoberg, som inte gett besked i hur de ställer sig till Anna Kinberg Batra. De kommer ge besked under fredagen. Av de som begär moderatledarens avgång finns bland annat Sörmland, där Erik Bengtzboe är ordförande:

– Det är väl en samlad bedömning av den situation vi hamnat i, där just partiledarskapet ha fått ta allt fokus och stulit allt fokus från det som borde vara viktigt. Nämligen att diskutera våra idéer och diskutera politik, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande i Sörmland.

Anna Kinberg Batra själv säger att hon inte har planer på att avgå. I och med att fler än en tredjedel av länsförbunden vill se Kinberg Batras avgång kan de begära en extrastämma om ny partiledare. Christian Gustavsson, förbundsordförande i Östergötland tror att Anna Kinberg Batra kommer avgå självmant:

– Jag tro att vi närmar oss en punkt där det inte finns någon återvändo. Man kan inte vara partiledare för ett halvt parti, eller ett tredjedels parti. När det gått så här långt ser jag inte att man ansvarstagande som partiordförande kan fortsätta.

Och om hon inte avgår?

– Om hon inte avgår kommer förbunden som har uttryckt ett missnöje behöva ha en diskussion om hur man i såna fall går vidare, men jag tror inte vi kommer komma dit, säger Christian Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".