Pakistan bemöter Donalds Trumps hårda kritik

1:18 min

Pakistan slår nu tillbaka mot USA:s president Donalds Trumps anklagelser att landet skyddar de talibaner som amerikanerna slåss mot i Afghanistan.

USA borde istället attackera Pakistans fiender, tycker ledarna i huvudstaden Islamabad.

Det var i måndags som president Donald Trump klagade på att Pakistan inte gör tillräckligt för att hjälpa USA att få ett segerrikt slut på kriget i Afghanistan.

Trots att USA pumpar in stora summor pengar i Pakistan så hjälper pakistanierna dem som står för kaos, våld och terror, enligt Trump.

Det har inte tagits särskilt väl upp i Islamabad där det politiska och militära ledarskiktet tog till orda på torsdagen.

Vi vill se effektiva och omedelbara militära insatser från USA:s sida mot de fredade områden i Afghanistan som nu härbärgerar terrorister som attackerar Pakistan.

Det är ett av kraven i ett skriftligt uttalande. Så Pakistan beskyller alltså USA för samma sak som USA beskyller Pakistan för: Att skydda varandras fiender.

Pakistan anklagar också USA för att vilseleda när det gäller det amerikanska ekonomiska biståndet till landet.

Pengarna - åtskilliga miljarder dollar sedan år 2001 - har bara räckt till att bekosta en del av de kostnader Pakistan själv har haft för att hjälpa USA i Afghankriget. Det hävdar nu den pakistanska stats- och militärledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista