Två män och två kvinnor.
Frankrikes president Emmanuel Macron tillsammans med sin fru och Rumäniens president Klaus Iohannis med fru under besök i Bukarest. Foto: Andreea Alexandru

Frankrikes president vill stoppa lönedumpning

Macron har besökt EU-länder i öst
2:00 min

Den franska presidenten Emmanuel Macron säger att EU-samarbetet riskerar att spricka om det inte blir ett stopp på lönedumpningen av arbetskraft från EU:s fattigare länder till de rika.

Macron har just avslutat en resa i östra och centrala Europa för att vinna gehör för sina reformer. Förhoppningen är att EU ska kunna ta beslut i den riktningen redan nu i höst.  

De nuvarande reglerna gör det möjligt för arbetsgivare i låglöneländer att skicka iväg anställda till rikare länder, utan att betala sociala avgifter, under en viss tid.  

Dessutom kan de arbeta för lägre löner än den lokala arbetskraften.  

Macron vill nu begränsa tiden som anställda får skickas ut på det här sättet till maximalt ett år.  

Under ett besök i Rumänien sade Macron igår att det finns företag som utnyttjar systemet och att hela unionens framtid riskeras om man inte får ett stopp på detta.  

Macron började sin resa med att träffa bland andra Tjeckiens och Slovakiens ledare och fortsatte sedan till Rumänien.  

Förhoppningen är att han ska vinna över de här länderna på sin sida inför EU-toppmötet i oktober.  

Vid det förra toppmötet i juni blev det bråk, när flera länder tyckte att Macrons förslag gick för långt.  

Hittills har den nya charmoffensiven varit framgångsrik med positiva uttalanden från Tjeckien och Slovakien efter mötet.  

Den här frågan har varit en källa till djupa konflikter i många år inom unionen och frågan är om Macron kan vara tillräckligt övertygande.  

Polen är det land som har flest medborgare utstationerade i andra EU-länder. Och där finns det ingen vilja till reformer. 

Macron sade redan i den franska valrörelsen, tidigare i år, att EU måste reformeras eller dö.

Och den här resan kan ses som det första testet på om Macron lyckas få med sig de andra länderna på sina förändringsförslag. 

Rundresan sammanfaller med att Macrons opinionsstöd på hemmaplan är rekordlågt.  

Även i Frankrike vill Macron se stora arbetsmarknadsreformer som ska göra det lättare för arbetsgivare att avskeda anställda och göra arbetsmarknaden mer flexibel.  

Förändringar som inte har tagits emot väl av den starka franska fackföreningsrörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".