Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
barn på förskola
Foto: Pontus Lundahl/TT

Olika rutiner för att motverka övergrepp i förskolan

Riktlinjer för att motverka sexuella övergrepp
2:02 min

Sättet man jobbar på för att förhindra sexuella övergrepp inom förskolan, skiljer sig från kommun till kommun. En del av Sveriges kommuner har antagit särskilda riktlinjer för att motverka övergrepp.

Leksands kommun är en av dem. Linda Karlsson, avdelningschef för förskolan i kommunen, berättar vad riktlinjerna innehåller.

– Det är till exempel riktlinjer kring blöjbyten, toalettbesök och hur vi hanterar barn och personal vid vila, säger Linda Karlsson.

En enkät som Ekot har gjort bland landets kommuner visar att ungefär en tredjedel av de nästan 200 kommuner som svarat har någon form av kommunala riktlinjer eller rutiner för att motverka sexuella övergrepp inom förskolan.

De kommuner som inte har särskilda riktlinjer hanterar istället frågan inom ramen för det vardagliga arbetet mot kränkande behandling.

Till exempel ska alla förskolor ha en likabehandlingsplan där rutiner kring trakasserier och sexuella övergrepp ingår.

Kinda kommun i Östergötland är en av de kommuner som inte har särskilda riktlinjer. Sara Frank, kvalitetssamordnare inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Kinda kommun:

– Vi har diskuterat det här i vår ledningsgrupp med alla förskolechefer och vi tycker det viktigt att det ingår i det ordinarie arbetet. För det finns en risk när man lyfter ut det och har det utanför. Det är att det inte blir ett lika levande dokument.

– Våra planer mot kränkande behandling arbetar vi med ständigt under året och de ska uppdateras och utvärderas varje år. En riktlinje som man lägger ut separat riskerar att falla bort efter ett tag när inte frågan är lika aktuell längre, säger Sara Frank, kvalitetssamordnare inom Barn och utbildningsförvaltningen i Kinda kommun.

Men Linda Karlsson i Leksand tycker att de särskilda riktlinjerna fyller en funktion

– Vi jobbar mycket med våra likabehandlingsplaner också. Men det här en specifik fråga som lyfts på olika sätt ute i media och bland människor och det har skapat en oro bland vårdnadshavare hur man faktiskt hanterar de här frågorna på förskolorna.

– Vi får ju frågor även från vårdnadshavare hur vi ser på sexuella övergrepp och vad vi har för rutiner, säger Linda Karlsson avdelningschef för förskolan i Leksands kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".