Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om vapenvila i Ukraina – när skolorna börjar

De flesta vapenvilorna i Ukraina har blivit kortlivade
1:33 min
Donetsk, Ukraina
Bild från Donetsk tagen den 3 februari 2017. Foto: Alexander Ermochenko

Sedan klockan tolv i natt är det meningen att det ska råda en ny vapenvila i striderna i östra Ukraina. Tidpunkten är vald för att skolorna ska kunna börja läsåret under lugna omständigheter. De flesta vapenvilorna i Ukraina har dock blivit kortlivade.

Skolorna i Ukraina, både i de delar som den ukrainska armén kontrollerar och de som behärskas av de ryskstödda separatisterna, börjar läsåret av tradition den 1 september.

Och för att barnen ska kunna ta sig till skolorna utan att riskera sina liv har de stridande parterna tillsammans med den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE enats om en allomfattande vapenvila som inleddes vid midnatt. OSSE kallar det en uppmuntrande politisk signal.

Det finns inget formellt slut satt för vapenvilan och förhoppningen är förstås att den ska vara permanent. Men erfarenheten talar dessvärre för att det inte kommer att bli så.

Under de dryga tre år som kriget pågått har det vid flera tillfällen proklamerats vapenvila men det har vanligtvis inte tagit lång tid innan striderna återupptagits. Senast i början av sommaren enades man om en, som det kallades, skördevapenvila; vapnen skulle tystna så att bönderna skulle kunna arbeta i fred på åkrarna. I praktiken blev det ingenting av den vapenvilan.

Det så kallade Minskavtalet som ingicks för 2,5 år sedan och som ligger till grund för alla fredssamtal skulle också det innebära att striderna skulle upphöra. Kriget har dock fortsatt även om ingen sida försökt sätta igång någon storoffensiv, 10 000 människor har hittills dödats i striderna.

När det gäller den senaste vapenvilan finns dock ännu så länge inga rapporter om att den skulle ha brutits, de första signalerna tyder på att den håller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".