Första avrättningen i Florida på två år – ny dödsdrog i bruk

1:07 min

I Florida i USA användes för första gången natten till fredagen ett nytt preparat för att avrätta den dödsdömde 53 årige James Asay. Läkemedelsföretagen Pfizer har slutat tillverka den substans som tidigare använts eftersom företaget inte vill att det ska användas som dödsdrog vid avrättningar.

James Asay hade beställt fläskkotlett, pommes frites, vaniljglass och Coca-Cola som sista måltid, sen spändes han fast med läderremmar och injicerades med en kraftig överdos av det nya anestesiläkemedlet som användes för första gången för att verkställa en dödsdom.

Det rykte till i ena foten, munnen öppnades och strax efteråt förklarades han död.

Det här var första gången på närmare två år slom ett dödsstraff verkställdes i Florida. Delstatens högsta domstol har dels godkänt ett nytt juryförfarande men också godkänt användandet av det nya läkemedlet som avrättningsmedel. Även den nya drogen har avregistrerats av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, men tillverkas som synonympreparat av flera andra företag.

James Asay utförde 1988 ett rasistiskt dubbelmord. Han är den förste vite mannen i Florida som avrättas för mord på en svart. Just nu väntar 386 andra fångar i Florida på att avrättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista