Anna Kinberg Batra på pressträffen i dag. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Anna Kinberg Batra på pressträffen i dag. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Anna Kinberg Batra – turbulent tid sedan starten

Lyckades inte ena sitt parti
2:02 min

Anna Kinberg Batra har haft en turbulent tid som ledare för Moderaterna sedan starten. Hon tog över partiledarposten för drygt två och ett halvt år sedan att Fredrik Reinfeldt hastigt avgick efter valförlusten. Så här lät det på moderaternas extra partistämma i Solna den 10 januari 2015.

Till rungande applåder valdes Anna Kinberg Batra till partiledare för Moderaterna i januari 2015.

Två veckor tidigare stod hon också i rampljuset. Då presenterade hon tillsammans med alliansen och regeringen Decemberöverenskommelsen.

– Den här överenskommelsen stärker den praxis som innebär, att det regeringsalternativ som är störst, också ska kunna få sin statsministerval och sin budget genom Riksdagen, sa hon då.

Men röster inom moderaterna och alliansen menade att Anna Kinberg Batra hade gett regeringen alldeles för mycket makt genom Decemberöverenskommelsen.

I oktober upplöstes den efter att Kristdemokraternas riksting beslutat att riva upp överenskommelsen.

Men protesterna inom moderaterna tog inte slut för det.

Starka röster menade att partiet skulle ta hjälp av Sverigedemokraterna för att få mer inflytande. I december i år kom till sist ett nytt besked från Anna Kinberg Batra:

– Vi moderater har haft en princip inte prata med Sverigedemokraterna alls i politiska frågor. Då har vi uteslutit ett av riksdagens åtta partier ifrån riksdagsarbetet. Det har jag ändrat.

Men inte heller den här gången lyckades moderatledaren att ena sitt parti. Efter beskedet har moderaternas opinionsstöd sjunkit till historiskt låga nivåer.

Under sommaren har flera partiföreträdare uppmanat henne att avgå, och den senaste veckan har kritiken mot Anna Kinberg Batra blivit mer högljudd än någonsin förr.

Video: Anna Kinberg Batras tid som partiledare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".