Ulf Kristersson, Kinberg Batra
Ulf Kristersson säger att frågan om hans framtida roll i partiet inte har något svar i dag. Foto: TT

Arbetet med att hitta Kinberg Batras efterträdare har börjat

"Valberedningen måste träffas för att bestämma vilken process och tidsplan man ska jobba efter"
2:10 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelande i dag på en presskonferens att hon avgår som partiledare. Efter den starka interna kritik som kommit mot hennes ledarskap tycker hon inte längre att förutsättningarna finns för att vara partiledare.

Tidslinje: Anna Kinberg Batras tid som partiledare

– För att lösa uppgiften som jag valdes för, nämligen att led oss hela vägen till en ny regering efter valet, måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör längre, säger Anna Kinberg Batra.

Hon kommer att sitta kvar tills en ny partiledare valts och ber nu partistyrelsen kalla till extra stämma för att välja en efterträdare.

– Det är för många moderater som nu ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende, säger hon om stämningen i partiet.

En av kritikerna inom Moderaterna, Anders Ågren, ordförande i länsförbundet i Västerbotten, säger att när fokus bara har varit på partiledarens position har man kommit till en gräns där det behövs en nystart. Han nämner Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson som möjliga efterträdare.

Ulf Kristersson skriver på Facebook att frågan om vilken roll han kan komma att spela för Moderaterna i framtiden inte har något svar i dag. "Den diskussionen kommer jag föra i våra interna samtal och bara där", skriver han.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i valberedningen, säger att han beklagar avgången och att man nu arbetar med att göra skadan så liten som möjligt.

– Valberedningen måste träffas för att bestämma vilken process och tidsplan man ska jobba efter och därefter är det bara att sätta igång, säger han.

Video: Anna Kinberg Batras tid som partiledare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".