Dörr med Samsung-skylt på
Foto: Lee Jin-man/AP Photo.

Samsungs vice ordförande döms till fängelse

Orosmoln kring Samsungs framtid
1:26 min

Elektronikjätten Samsungs vice ordförande Lee Jae-Young dömdes i dag till fem års fängelse för att sin inblandning i mutskandalen kring Sydkoreas dåvarande president.

Domen är bara en del i den stora mutbrottsskandal som har skakat Sydkorea.

Samsungs Electronics vice ordförande Lee Jae-Yong är en av de tyngsta makthavarna i Samsung. Det är ett utav världens största företagsimperier och tillverkar bland annat mobiltelefoner och tv-apparater.

Lee Jae-Yong döms för flera brott till fem års fängelse. Han har bland annat mutat den dåvarande presidenten i Sydkorea Park Geun-Hye i utbyte mot politiskt stöd.

Men Lee Jae-Yong nekar till brott och domen ska överklagas. Utöver honom dömdes ytterligare fyra toppchefer på Samsung till fängelse i upp till fyra år.

I centrum för mutskandalen står bland annat den förra presidenten, som tvingades bort efter uppgifterna. Det finns också fler misstänkta och rättegångar pågår.

Samsung är mycket viktigt för Sydkorea och står för mellan 15 till 20 procent av den sydkoreanska ekonomi, enligt flera internationella medier.

Nu varnar analytiker som nyhetsbyrån Yonhap har talat med för att dagens dom gör att koncernen står inför flera affärsmässiga osäkerheter och hinder framöver.

Det handlar om att företaget kan få svårt att fatta viktiga beslut och även att företagets varumärke kan påverkas negativt.

Men trots det verkar frihetsberövande av Lee-Yae Jung, som pågått i flera månader, hittills inte ha påverkat företagsgruppen nämnvärt. Till exempel så gör Samsung Electronics en rekordvinst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".