En skugga och södertörns tingsrätt.
Södertörns tingsrätt. Foto: TT

Man häktad för folkrättsbrott i Syrien

Johan Åkermark, advokat: Han tvingades ställa upp på bilden.
1:37 min

En 33-årig man häktades i dag vid Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för folkrättsbrott. Mannen har poserat med döda människor i Syrien 2014.

Brottsmisstankarna utgörs av ett foto från 2014 där den häktade mannen syns posera med döda eller svårt skadade människor i Syrien. Ett foto som använts som krigspropaganda av den syriska regimen.

Kammaråklagare Henrik Attorps förklarar varför detta bryter mot folkrätten.

Mannen som vid fototillgället ingick i den syriska armén säger att han blev tvingad att posera på foton av sina överordnande.

– Jag är inte direkt förvånad över att han häktas, men jag trodde att det fanns en liten chans att han skulle bli släppt. Min klient saknar uppsåt eftersom han tvingades till det här fotot av sina befäl. Om han inte gjort det hade han avrättas för högförräderi, säger mannens försvarare Johan Åkermark.

Men det är ett försvar som inte övertygar kammaråklagare Henrik Attorps.

– Jag menar att de uppgifter som framkommer i förundersökningen inte gör att han ska fråntas ansvar.

Det här är inte första gången mannen häktas misstänkt för folkrättsbrott. 2016 var han frihetsberövad i en månad, misstänkt för olovligt dödande i samband med den händelse som syns på fotot som utgör det här målet. Det fallet gick aldrig till åtal utan förundersökningen lades ned eftersom det inte gick att bevisa brott.

Åtal i det här fallet ska vara väckt senast 7 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".