Ekeroth övervakningskamera
Bild från en övervakningskamera som visar händelsen som Kent Ekeroth senare dömdes för misshandel för. Foto: Polisen, Anders Wiklund/TT,

Kent Ekeroth får prövningstillstånd av misshandelsdom

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth får prövningstillstånd, meddelar Svea hovrätt i dag.

Han dömdes för ringa misshandel i Stockholm tingsrätt i juni i år till dagsböter, men har överklagat domen. Misshandeln ska ha skett i en krogkö i centrala Stockholm i november 2016. 

I ett inlägg på Facebook skrev Ekeroth efter domen att han inte tycker att åklagaren motbevisat hans påstående om att han agerat i nödvärn. I den överklagan som lämnades till hovrätten bad hans advokat också rätten att ta hänsyn till att Ekeroth skulle bli av med jobbet om han dömdes. 

Ekeroth har haft paus från sina uppdrag i riksdagen sedan i februari då åtalet väcktes. Efter domen i juni meddelade också Sverigedemokraternas partiledning att Kent Ekeroth kommer uteslutas ur partiet om domen vinner laga kraft.

– Vi är ett stort, brett parti nu som aspirerar på att styra Sverige och på att kanske bli största parti i nästa val. Då kan vi givetvis inte ha företrädare som är dömda för våldsbrott, sa SDs gruppledare Mattias Karlsson, efter domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".