Bildkollage med Anna Kinberg Batra och Tomas Ramberg. Foto: TT/Sveriges Radio.
Anna Kinberg Batra, Tomas Ramberg. Foto: TT/Sveriges Radio.

Analys: Bistert testamente från Kinberg Batra

Ekots kommentator kommenterar Kinberg Batras avgång
2:42 min

Anna Kinberg Batras avgångstal var inte ett försök att försona och hela partiet. Snarare använde hon det kraftiga medieljuset till att göra ett vältaligt angrepp på sina kritiker, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Anna Kinberg Batra kämpade längre och mot svårare odds än de flesta störtade partiledare orkat. Igår tippade matematiken i form av länsförbund och stämmoombud definitivt över till hennes nackdel och det fanns inte mycket annat att göra än att kasta in handduken.

Hennes tal på partihögkvarteret i morse inleddes med en genomgång av det hon ser som sina egna framgångar i att leda moderaternas politiska utveckling efter valet 2014. Kinberg Batra formulerade ett politiskt testamente med många plus och inga minus.

Hon upprepade den hårda kritiken mot de som krävt hennes avgång och därmed splittrat partiet och avlett uppmärksamheten från partiets politiska budskap.

Bortsett från de få meningar där hon tillkännagav sin avskedsansökan lät talet som en enda lång argumentation för att Anna Kinberg Batra borde fortsätta som partiledare.

Under det gångna året har många hävdat att Moderaternas kris inte handlar om personen i toppen utan politiken i botten. Och det finns goda argument för att partiets djupare problem inleddes redan under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare. Den inom partiet så utskällda decemberöverenskommelsen var till exempel Reinfeldts uppfinning som sen ärvdes av Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batras utspel i januari i år – om en ny linje i regeringsfrågan och i förhållandet till Sverigedemokraterna – påskyndade Moderaternas kris och fick liberala väljare att fly till Centern.

Samtidigt är det svårt att se vilka andra handlingsalternativ Kinberg Batra och partiledningen hade. De var klämda mellan å ena sidan en högröstad medlemsopinion som önskar ett närmare samarbete med SD för att störta den rödgröna regeringen och å andra sidan de övriga allianspartierna som i så fall skulle ha spräckt alliansen.

Kinberg Batras motsägelsefulla och halvkvädna SD-besked blev sättet att samtidigt försöka hålla ihop både alliansen och partiet. Den konflikten, som kan explodera i valet 2018, kommer Kinberg Batras efterträdare att få ärva. Regeringsfrågan splittrar allianspartierna och framför allt alliansens väljare. Det är de borgerligas djupaste problem oavsett vem som leder Moderaterna.

Troligen kommer den ledare som väljs i oktober att behandlas välvilligt av partifolket. Efter det politiska blodbad som Kinberg Batra i dag kallade "självskadebeteende" kommer många att vädja till behovet av sammanhållning inför valet. Det betyder att politiska konflikter för tillfället skjuts på framtiden.

Om Moderaterna hamnar utanför regeringen efter valet 2018 kommer partiets inneboende motsättningar säkert att komma upp till ytan igen. Då med Anna Kinberg Batra på åskådarplats och en ny partiledare i centrifugen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".