fängelse
En del som döms till fängelse lyckas hålla sig undan så länge att straffet preskriberas. Foto: Lise Åserud

Flera hundra lyckas komma undan sina fängelsestraff varje år

"Det kan uppfattas som ett hån ur brottsofferperspektiv"
2:21 min

Bara de senaste tre åren har över 300 personer fått sina fängelsestraff preskriberade, efter att de lyckats hålla sig undan tillräckligt länge.

Den som döms till fängelse, och som inte blir häktad i samband med domen, får en kallelse från Kriminalvården.

Där står det när och vid vilken anstalt man ska infinna sig för att avtjäna sitt straff.

Om en person inte infinner sig frivilligt, blir det polisens uppgift att hämta in personen. Men många lyckas hålla sig undan för polisen.

Under 2000-talet har antalet personer som lyckas hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska preskriberas, stadigt ökat.

Statistik från Kriminalvården som Ekot tagit del av visar att antalet preskriberade fängelsestraff nu verkar ha stabiliserats på en historiskt sett hög nivå.

2010 fick 67 personer sina fängelsestraff preskriberade. Sedan dess har den siffran ökat och har de senaste fyra åren legat stabilt på omkring 100 preskriberade fängelsestraff per år. 

Det är problematiskt, inte minst ur ett brottsofferperspektiv, menar Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem.

– Det kan ju uppfattas som ett hån ur brottsofferperspektiv om man får veta att någon lyckats hålla sig undan trots att det finns en lagakraftvunnen dom, säger han. 

Vid fängelsestraff på under ett år, så preskriberas straffet efter fem år. Vid längre fängelsestraff är också preskriptionstiden längre.

Joakim Righammar, chef för placeringssektionen på Kriminalvården, poängterar att det trots allt handlar om en liten andel av alla dömda som lyckas hålla sig undan.

Men han säger samtidigt att Kriminalvården ser allvarligt på det faktum att runt 100 personer varje år får sitt fängelsestraff preskriberat.

– Vårt jobb är ju att verkställa fängelsestraff och vår önskan är ju att alla som döms också verkställer straffen.

Sven-Erik Alhem på Brottsofferjouren tycker att preskription av utdömda fängelsestraff bör avskaffas. Han menar att det är viktigt att alla som döms till fängelse faktiskt också avtjänar sitt straff. 

– Annars blir det ju en negativ spridningseffekt, om man får veta att man slipper ifrån straffverkställigheten bara man håller sig undan ett antal år, säger han. 

Längden på de 100 fängelsestraff som preskriberades under förra året varierade mellan två veckor och två och ett halvt år och gällde allt från trafikbrott och narkotikabrott till våldsbrott och ekonomiska brott.

Fakta: Preskriberade fängelsestraff

År       Antal
2010     67
2011     86
2012     79
2013     99
2014   115
2015   116
2016   100

Källa: Kriminalvården

Fakta: Preskriptionstid för lagakraftvunna fängelsestraff

5 år, om fängelse ej över 1 år ådömts

10 år, om fängelse på längre tid än ett år men icke över 4 år ådömts

15 år, om fängelse på längre tid än 4 år men icke över 8 år ådömts

20 år, om fängelse på viss tid över 8 år ådömts

30 år, om fängelse på livstid ådömts

Brottsbalken Kap 35 §8

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".