tyske inrikesministern Tomas de Maiziere och protester i Hamburg
Enligt tyske inrikesministern Tomas de Maiziere har sidan spelat en central roll inför kravallerna på G20-mötet. Foto: Markus Schreiber/TT och Michael Probst/TT.

Tysk vänsterextrem hemsida stängs ner

"Uppmanade till angrepp mot människor och infrastruktur"
1:24 min

På måndag börjar de första rättegångarna efter kravallerna under G20-mötet i Hamburg i början av juli. Samtidigt har tyska myndigheter nu beslutat att stänga en vänsterextrem hemsida på internet som man bland annat menar var med och spred uppmaningar om våldsamma aktioner under G20-mötet.

Den tyske inrikesministern, kristdemokraten Tomas de Maiziere, motiverade beslutet att stänga ner den vänsterextrema internetplattformen linksunten.indymedia.org med att det inte får finnas några reträttutrymmen, varken för höger- eller vänsterextremism, vare sig på eller utanför nätet.

– Vänsterextremisterna på sidan uppmanade till riktade angrepp mot människor och infrastruktur och där kunde man också få information om hur till exempel brandbomber tillverkas, säger Tomas de Maiziere.

– På sidan gavs det öppet tips om hur gärningar som definieras som allvarlig brottslighet genomförs, fortsatte inrikesministern.

Den nu stängda plattformen har myndigheterna länge haft ögonen på, enligt det tyska författningsskyddet var den det viktigaste tillhållet för våldsam vänsterextremism i Tyskland och den tyska inrikesministern anser att sidan spelade en stor roll inför de kravaller och det våld som bland annat vänsterextrema grupper stod för under G20-mötet i Hamburg.

I samband med stängningen genomfördes också en husrannsakan i de lokaler som organisationen bakom sidan har i tyska Freiburg och där hittades flera vapen av olika slag, som knivar och påkar.

Under fredagskvällen kom också kritik mot stängningen.

Vissa politiker från både det tyska vänsterpartiet Die Linke och miljöpartiet Die Grünen menade att den kristdemokratiske inrikesministern valde att förbjuda sidan som en ren valtaktisk manöver och att internetplattformen var viktig i kampen mot t ex nynazister i Tyskland.

Enligt flera tyska medier lyckades inte myndigheterna stänga sidan helt igår heller. Detta eftersom den ligger ute på nätet också via utländska servrar.

På måndag börjar också de första rättegångarna efter G20-kravallerna i Hamburg. En nederländsk och en polsk medborgare står åtalade och anklagas för att på olika sätt ha begått olagligheter i samband med mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".